Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Ćufte»Ćufte sa krompirom, pavlakom i topljenim sirom u rerni

Ćufte sa krompirom, pavlakom i topljenim sirom u rerni

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ćufte sa krompirom, pavlakom i topljenim sirom u rerni6 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
68 min.
Porcije
6
"Recept za ove ćuftice je od nas, piće je od vas. Prijatno!"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 500 g, svinjetina
  • luk - 1/2 glavice
  • jaja - 1 komad
  • prezle - 4 kašike
  • biber - 1 ravna kašičica ili po ukusu
  • kumin - 1 kašičica ravna ili po ukusu
  • so - po ukusu
  • peršun - 3 stabljike, po želji
  • krompir - 4 komada, velika
  • pavlaka za kuvanje - 400 g
  • beli luk - 2 čena
  • topljeni sir - 5 trouglova
  • ulje - 2 šoljice
* merne jedinice

Način pripreme

Sitno iseckajte pola veće glavice luka.

Polovinu odvojite za sos od pavlake, a drugu polovinu stavite u mleveno meso.

Dodajte u mleveno meso i biber, kumin, so, prezlu i seckani peršun.

Umutite jedno jaje i umesite mleveno meso sa začinima veoma dobro, a zatim ga stavite u frižider da odstoji najmanje 2 sata.

Oljuštite i iseckajte krompir na debele štapiće.

Stavite ih u pleh u ne baš debelom sloju, dodajte ulje, so i malo vode (da ih ne pokrije) i promešajte.

Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni i pecite 25 minuta ili dok ne vidite da su mekani i kada počinju da hvataju koricu, ali i dalje ne gore. Tečnost je tada gotovo u potpunosti isparila.

Dok se krompir peče, na ulju propržite drugu polovinu luka zajedno sa belim lukom.

Sipajte pavlaku, so i iseckani topljeni sir.

Pustite da se sos krčka na laganoj vatri 5-8 minuta.

Napravite ćuftice od mlevenog mesa veličine koju volite.

Kada je krompir spreman do gore opisane mere, izvadite posudu iz rerne i prelijte ga krem sosom. Promešajte lagano kako se ne bi slomili štapići krompira.

Stavite ćufte na vrh i lagano ih pospite masnoćom kako se ne bi isušile tokom pečenja.

Vratite u rernu na istu temperaturu i pecite 25-30 minuta ili dok ne ćuftice dobiju lepu koricu.

Previše tamna boja se ne preporučuje ako želite da žuftice ostanu sočne.

Ćufte sa krompirom, pavlakom i topljenim sirom poslužite toplo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: