Način pripreme
Jednostavna i zanimljiva ideja za slatka punjena jaja!
Za taj cilj su nam potrebna 3 uskršnja jaja koja ogulimo i iseckamo svako jaje na 2 polovine, pazeći da je žumance što centralnije moguće, kako bi bilo udobnije za punjenje.
Red je za nadev:
Ogulimo i isecamo šargarepu na kolutiće. Pripremamo je - ili na pari u šerpi s malo vode i korpici za kuvanje na pari, ili je skuvamo tako što je procedimo nakon toga vodu od kuvanja.
Omeknulu skuvanu šargarepu sipamo u granitni/mermerni avan i u njega dodajemo žumanca od iseckanih polovinica uskršnjih jaja.
U njih u avan dodajemo i sve ostale sastojke za nadev:
izmrvljene orahe, sveže urme (bez koštica), cimet i tvrdi pčelinji med. Sameljemo ručno u avanu zako da se dobije krupno mlevena homogena smesa.
Od guste smese oblikujemo kuglice koje stavljamo na udubljenje svakog belanceta kuvanih jaja, tako da ne budu ni mnogo velike u poređenju sa polovinama jaja, ni male.
Svaku lopticu posipamo fino izmrvljenim orasima i jaja posipamo cimetom (pomoću fine cediljke). Po želji odozgo možemo da polijemo u trakicama sasvim malo medom, ali nije obavezno, s obzirom na to da su dovoljno slatka.
I gotovi smo!
Uskršnji desert - slatka jaja punjena šargarepom i urmama - zdravo i ukusno!