Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa jajima»Punjena jaja»Slatka jaja punjena šargarepom i urmama

Slatka jaja punjena šargarepom i urmama

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Slatka jaja punjena šargarepom i urmama4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
3
"Možda vam ovaj recept zvuči čudno, ali koliko je samo ukusan..."

Potrebni sastojci

  • belanca - 3 komada, od kuvanih jaja
  • Nadev
  • žumanca - 3 komada, od kuvanih jaja
  • šargarepa - 1 komad
  • cimet - 1 - 2 prstohvata (+ za posipanje)
  • orasi - 1 supena kašika, iseckani (+ za posipanje)
  • urme - 3 komada, sveže
  • med - otprilike 1 i 1/2 kašičice, pčelinji (tvrdi)
* merne jedinice

Način pripreme

Jednostavna i zanimljiva ideja za slatka punjena jaja!

Za taj cilj su nam potrebna 3 uskršnja jaja koja ogulimo i iseckamo svako jaje na 2 polovine, pazeći da je žumance što centralnije moguće, kako bi bilo udobnije za punjenje.

Red je za nadev:

Ogulimo i isecamo šargarepu na kolutiće. Pripremamo je - ili na pari u šerpi s malo vode i korpici za kuvanje na pari, ili je skuvamo tako što je procedimo nakon toga vodu od kuvanja.

Omeknulu skuvanu šargarepu sipamo u granitni/mermerni avan i u njega dodajemo žumanca od iseckanih polovinica uskršnjih jaja.

U njih u avan dodajemo i sve ostale sastojke za nadev:

izmrvljene orahe, sveže urme (bez koštica), cimet i tvrdi pčelinji med. Sameljemo ručno u avanu zako da se dobije krupno mlevena homogena smesa.

Od guste smese oblikujemo kuglice koje stavljamo na udubljenje svakog belanceta kuvanih jaja, tako da ne budu ni mnogo velike u poređenju sa polovinama jaja, ni male.

Svaku lopticu posipamo fino izmrvljenim orasima i jaja posipamo cimetom (pomoću fine cediljke). Po želji odozgo možemo da polijemo u trakicama sasvim malo medom, ali nije obavezno, s obzirom na to da su dovoljno slatka.

I gotovi smo!

Uskršnji desert - slatka jaja punjena šargarepom i urmama - zdravo i ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: