Način pripreme
1. Zamrznite lososa na 24 sata i nakon toga ga odmrznite. Ovo je pravilo za slučajeve kada želimo da konzumiramo ribu koja neće proći termičku obradu. Važno je da se ispuni, s obzirom na to da sirova riba ponekad ima parazite koji uzrokuju gastrointestinalne poremećaje, a jedino se zamrzavanjem oni uništavaju.
2. Očistite ribu od unutrašnjih sakrivenih koštica, ako ima kože, ostavite je. Operite i dobro osušite.
3. Istucajte u avanu biber i istno iseckajte mirođiju. Lepo ih pomešajte kako bi pustili svoje arome.
Sipajte votku, sipajte dve vrste soli i šećer i izmešajte.
4. Rasporedite po ravnoj površini veliki sloj providne kuhinjske folije. Po njoj rasprostrite u tankom, ali gustom sloju pripremljenu smesu tako što je veličina sloja ista kao i veličina komada ribe.
5. Stavite jedan filet lososa, pokrijte marinadom i stavite drugi po kojem rasporedite poslednji pokriveni sloj smese. Sa strane takođe lepo pokrijte i čvrsto uvijte folijom.
6. Stavite u tepsiju i odozgo stavite nešto teško koje će pritiskati ribu. Stavite u frižider na 24 sata.
Okrenite pakovanje sa ribom iz pravca drugog komada i ponovo pritisnite i stavite na hladno na još 24 sata.
7. Izvadite filete lososa, lepo ih operite hladnom vodom i osušite.
Tako možete da čuvate u maslinovom ulju i da sečete mariniranu ribu kao raskošno meze.
U ovom slučaju vam predlažem da isečete filete na tanke komade koristeći veoma oštar i tanak nož.
Nauljite svaki posebni slaj maslinovim uljem.
8. Pripremite smesu za nadev rolnica tako što izmešate krem sir sa mirođijom, peršunom, biberom i limunovom sokom i korom - veoma fino izrendanom. Po želji dodatno začinite nadev s još začina ili kisele notice limuna.
9. Stavljajte krem sir u jednu polovinu tanko iseckanog mariniranog lososa i čvrsto uvijte u rolnicu. Svaku od gotovih ribljih rolnica rasporedite na krug paradajza.
Poslužite predjelo rolnice od domaće mariniranog lososa uz flašu ohlađenog belog vina.
Prijatno!