Način pripreme
Jaja se umute u penu. Dodaje se smeđi šećer i meša se metalnom žicom za mućenje veoma dobro. Ostavlja se na 10 minuta da se šećer istopi.
Sveže mleko se meša sa uljem i dodaje se u šećer. Veoma dobro se izmeša.
Speltino brašno se meša sa paraškom za pecivo i vanilinim šećerom.
Postepeno uz neprestano mešanje brašno se dodaje u smesu.
Veoma dobro se meša dok se ne dobije homogena smesa sa mehurićima.
Kalup za pečenje se premazuje maslacem i brašnom.
Smesa se sipa u kalup.
Odozgo se ređaju celi komadi jagoda iz slatka od jagoda i zaliva se s 3 supene kašike tečnost iz slatkog.
Peče se 40 minuta tako što se prvih 20 minuta peče na donjem grejaču na 170 °C, nakon čega se mekani kolač peče na gornjem i donjem grejaču na 170 °C.
Kada se ispeče, domaći kolač sa smeđim šećerom i slatkom od jagoda se ostavlja u kalupu 10 minuta i vadi se.