Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Ječmeni dvopek Paksamadija (Παξιμάδια)

Ječmeni dvopek Paksamadija (Παξιμάδια)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Ječmeni dvopek Paksamadija (Παξιμάδια)1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Ukupno
15 min.
Porcije
12
"Ječmeni dvopek Paksimadija možete da poslužite samostalno, sa čajem ili mlekom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 400 g, ječmeno
  • brašno - 300 g, pšenično + i još belog brašna, ako je potrebno
  • prašak za pecvo - 20 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • cimet - 1 kašičica
  • karanfilić - 1/2 kašičice, mleveni pupoljci
  • ekstrakt badema - 1 kašičica
  • kora limuna - 1 kašičica
  • kora pomorandže - 1 kašičica
  • šećer - 1 šolja, muskovado
  • maslinovo ulje - 230 ml
  • belo vino - 180 ml, desertno
  • sok od pomorandže - 140 ml, sveže ceđen
  • bademi - 150 g, sirovi
  • susam - za posipanje (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

U odgovarajućoj posudi pomešamo tečne sastojke - maslinovo ulje, vino, ekstrakt badema i sveže ceđen sok pomorandže. U tečnost dodajemo šećer i začine - cimet, karanfilić, korice limuna i pomorandži, izrendane na sitno rende. Mešamo dok se šećer ne istopi. Nakon toga u smesu u posudu dodajemo obe vrste prosejanog brašna, prethodno pomešanog sa praškom za pecivo i sodom. Dodajemo oguljene i uveče namočene bademe.

Mesimo meko testo koje ne sme da se lepi. Ukoliko se lepi, dodajte po 1 supenu kašiku dodatnog brašna i promešajte.

Dobijeno testo delimo na dva jednaka dela. Od svakog oblikujemo fitilj dužine 30-35 cm.

Stavljamo ih na rastojanje u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Svaki fitilj sečemo na komade debljine 1.5 - 2 cm. Posipamo susamom tako što prethodno namažemo površinu testa s malo vode.

Pečemo dvopek otprilike 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180ºC sa uključenim gornjim i donjim ventilatorom i ventilatorom.

Nakon 30 minuta od početka pečenja Paksimadija se seče na kriške i tepsija se vraća u rernu da se dopeče.

U zavisnosti od toga koliko suv želite da bude dvopek, možete da ga osušite dodatno u slaboj rerni. Za taj cilj komadi se odvoje jedan od drugog. Ređaju se gusto jedan do drugog u tepsiju, okrenuti na isečenu stranu. Ukoliko je potrebno, za vreme sušenja keksići se okreću.

Čuvaju se na suvom mestu u kutiji, koja ih štiti od vlage.

Mogu da se konzumiraju sami kao hrskav dvopek ili da se umaču i čaj ili mleko.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: