Način pripreme
U odgovarajućoj posudi pomešamo tečne sastojke - maslinovo ulje, vino, ekstrakt badema i sveže ceđen sok pomorandže. U tečnost dodajemo šećer i začine - cimet, karanfilić, korice limuna i pomorandži, izrendane na sitno rende. Mešamo dok se šećer ne istopi. Nakon toga u smesu u posudu dodajemo obe vrste prosejanog brašna, prethodno pomešanog sa praškom za pecivo i sodom. Dodajemo oguljene i uveče namočene bademe.
Mesimo meko testo koje ne sme da se lepi. Ukoliko se lepi, dodajte po 1 supenu kašiku dodatnog brašna i promešajte.
Dobijeno testo delimo na dva jednaka dela. Od svakog oblikujemo fitilj dužine 30-35 cm.
Stavljamo ih na rastojanje u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Svaki fitilj sečemo na komade debljine 1.5 - 2 cm. Posipamo susamom tako što prethodno namažemo površinu testa s malo vode.
Pečemo dvopek otprilike 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 180ºC sa uključenim gornjim i donjim ventilatorom i ventilatorom.
Nakon 30 minuta od početka pečenja Paksimadija se seče na kriške i tepsija se vraća u rernu da se dopeče.
U zavisnosti od toga koliko suv želite da bude dvopek, možete da ga osušite dodatno u slaboj rerni. Za taj cilj komadi se odvoje jedan od drugog. Ređaju se gusto jedan do drugog u tepsiju, okrenuti na isečenu stranu. Ukoliko je potrebno, za vreme sušenja keksići se okreću.
Čuvaju se na suvom mestu u kutiji, koja ih štiti od vlage.
Mogu da se konzumiraju sami kao hrskav dvopek ili da se umaču i čaj ili mleko.