Način pripreme
U kori jabuke je sadržano mnogo vitamina, a mi ih često bacamo.
Evo jednog načina da je iskoristimo tako što s njom napravimo zdrave mafine:
Stavljamo tanko oguljenu koru u bokal blendera zajedno sa korama citrusa, cimetom i brašnom.
Uključujemo uređaj na maksimalne obrtaje kako bi se samlele kore voća zajedno sa brašnom.
Sipamo mleko od badema, maslinovo ulje, sirup od agave ili med i dodajemo prašak za pecivo (on bi trebalo da se stavi sa suvim sastojcima, ali u ovom slučaju nije primereno da se melje sa brašnom, zato ga dodajemo na kraju).
Uključujemo uređaj na srednje obrtaje da se smesa dobro umuti i kada je ona homogena procenimo gustinu. Testo za mafine treba da bude obične gustine testa za kolače ili malo ređe. Ako je preterano retko, dodajemo još malo speltinog brašna.
Raspoređujemo u papirne korpice za mafine namazane maslinovim uljem i stavljamo ih u tepsiju sa rupicama za taj cilj. Ispada otprilike 8-10 komada.
Pečemo na 170 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni otprilike 15-20 minuta ili dok čačkalica koja se zabode ne bude suva.
Kada izvadimo zdrave mafine iz rerne ostavljamo ih na 15 minuta da se ohlade pre nego što izvadimo iz kalupa i ogulimo papir mafina od jabuka.
Odličan doručak za šampione i ukusan desert za konzumaciju bez griže savesti!
* Količina zaslađivača može da se poveća ukoliko želimo da zdravi mafini sa jabukama budu slađi.