Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Krempita»Krem pita sa jufkom

Krem pita sa jufkom

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
640882k
Krem pita sa jufkom
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Ne možemo da dozvolimo sebi da propustimo ovaj užitak"

Potrebni sastojci

  • jufka - 1 pakovanje, domaća
  • kravlji maslac - 50 g
  • za krem
  • sveže mleko - 600 ml + 200 ml
  • šećer - 150 g
  • jaja - 4 komada
  • brašno - 6 supenih kašika
  • kravlji maslac - 50 g
  • vanila - 2 komada
  • orašasti plodovi - 100 g, istucani /po želji/
  • šumsko voće - zamrznuto
* merne jedinice

Način pripreme

U tepsiju stavljamo 1 pakovanje domaće jufke. Dodajemo 50 g komadićeg kravljeg maslaca i zapečemo u rerni mešajući često da ne zagori i da se ravnomerno zapeče.

Za krem:

U šerpu sipamo 600 ml svežeg mleka i 150 g šećera. Odvajamo žumanca i belanca 4 jajeta.

Žumanca mutimo sa 6 supenih kašika brašna i 200 ml svežeg mleka. Lepo rastvaramo brašno da ne bude sa grudvicama.

Zagrevamo mleko sa šećerom i u tankom mlazu dodajemo smesu od jaja neprestano mešajući. Kuvamo dok se krem ne zgusti.

Skidamo sa ringle i dodajemo 50 g kravljeg maslaca i 2 vanile. Mešamo dok se maslac ne istopi i dok ga krem lepo ne upije.

U tepsiju sa padajućim dnom (20 cm) na dno stavljamo polovinu ispečene jufke. Odozgo stavljamo polovinu krema. Zagladimo.

Ponovo sloj jufke i odozgo krem. Na krem posipamo 100 g istucanih orašastih plodova (orasi, bademi, pekan orasi, indijski orah...) i zamrznuto šumsko voće.

Mutimo belanca, špricamo odozgo i pečemo na gornjem grejaču 10 minuta na 120°C.

Hladimo i stavljamo u frižider da se stegne na 6 sati.

Pažljivo skidamo prsten i dekorišemo krem pitu sa jufkom različitim voćem: grožđem, malinama, borovnicama, trešnjama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: