Način pripreme
U tepsiju stavljamo 1 pakovanje domaće jufke. Dodajemo 50 g komadićeg kravljeg maslaca i zapečemo u rerni mešajući često da ne zagori i da se ravnomerno zapeče.
Za krem:
U šerpu sipamo 600 ml svežeg mleka i 150 g šećera. Odvajamo žumanca i belanca 4 jajeta.
Žumanca mutimo sa 6 supenih kašika brašna i 200 ml svežeg mleka. Lepo rastvaramo brašno da ne bude sa grudvicama.
Zagrevamo mleko sa šećerom i u tankom mlazu dodajemo smesu od jaja neprestano mešajući. Kuvamo dok se krem ne zgusti.
Skidamo sa ringle i dodajemo 50 g kravljeg maslaca i 2 vanile. Mešamo dok se maslac ne istopi i dok ga krem lepo ne upije.
U tepsiju sa padajućim dnom (20 cm) na dno stavljamo polovinu ispečene jufke. Odozgo stavljamo polovinu krema. Zagladimo.
Ponovo sloj jufke i odozgo krem. Na krem posipamo 100 g istucanih orašastih plodova (orasi, bademi, pekan orasi, indijski orah...) i zamrznuto šumsko voće.
Mutimo belanca, špricamo odozgo i pečemo na gornjem grejaču 10 minuta na 120°C.
Hladimo i stavljamo u frižider da se stegne na 6 sati.
Pažljivo skidamo prsten i dekorišemo krem pitu sa jufkom različitim voćem: grožđem, malinama, borovnicama, trešnjama.