Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Ispucali kolačići»Napukli božićni kolačići sa kardamonom

Napukli božićni kolačići sa kardamonom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Napukli božićni kolačići sa kardamonom
Fotografije: Ivelina
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
20
"Uživajte u ovim neverovatnim ukusnim napuklim božićnim kolačičima sa kardamonom!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 150 g, belo /moje je Tip 500/
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • kakao - 50 g, za pečenje
  • so - prstohvat
  • lešnici - 50 g, mleveni
  • kardamon - 1 kašičica, mleveni
  • šećer - 150 g, fini /izbegavajte u krupnim kristalima/
  • ulje - 6 supenih kašika
  • jaja - 2, veličina M
  • nes kafa - 1 kašičica
  • šećer u prahu - 50 g, za uvaljati
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu odmerimo brašno, prašak za pecivo, kakao, so, kardamon i lešnike. Mešamo metalnom žicom za mućenje.

U drugoj posudi odmerimo šećer, ulje, jaja i nes kafu. Mutimo sve ne manje od 5 minuta ii dok se ne dobije sipkasti krem i dok se ne istopi kafa.

Nastavljamo sa mućenjem na niskoj brzini i dodajemo malo po malo od suve smese. Dobija se gusto testo koje pokrivamo folijom i stavljamo na hladno u frižider na 2 sata.

Za to vreme prosejemo šećer u prahu u duboku posudu. Kada se testo stegne pomoću kašičice zagrabimo lopticu veličine oraha i rukama oblikujete lopticu. Svaku lopticu obilno uvaljamo u šećer u prahu prsto klateći posudu.

Ređamo snežne loptice u tepsiju rerne obloženu papirom za pečenje na dovoljno rastojanje između njih, zato što duplo povećavaju svoj obim za vreme pečenja.

Pečemo omiljene napukle kolačiće u zagrejanoj rerni do 160°C sa ventilatorom tačno 15 minuta na srednjem nivou.

Kada ih vadite, oni su još uvek mnogo mekani, ali kada se ohlade, postaju mnogo vazdušasti, mnogo nežni i ukusni.

Uživajte u ovim neverovatno ukusnim napuklim božićnim kolaličima sa kardamonom!

Savet: Možete da ostavite testo celo veče i da pripremite kolačiće drugog dana za još bolji rezultat!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: