Način pripreme
Svi znamo za koristi po zdravlje od konzumiranja belog luka, ali pečeni beli luk čuva svoja korisna svojstva, ima i prijatniji ukus i znčajno slabiji miris, što ga čini odgovarajućim za konzumiranje u svako doba, čak ga mogu jesti i ljudi sa stomačnim problemima. Evo kako da napravimo najukusniji pečeni beli luk u foliji.
Glavice belog luka oljuštimo samo od spoljašnjih listova, isečemo brkove dole i svaku glavicu stavljamo u duplo parče alu folije. Posipamo mlevenom morskom soli, začinima po ukusu (mleveni biber i kumin, mrvljeni čubar, majčinu dušicu, ruzmarin) i prelivamo sa po 1 supenom kašikom maslinovog ulja za kuvanje.
Foliju zatvaramo kao paketiće i stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na 200 stepeni oko 20-25 minuta. Vreme pečenja zavisi od veličine glavica luka. Gotov pečeni beli luk treba da bude mek na dodir. Nakon toga čenove belog luka oljuštimo pritiskanjem i spremni su konzumiranje.
Ovako prirpemljeni beli luk se može odmah konzumirati ili servirati kao prilog uz glavno jelo, da se stavlja u čorbe i salate, da se namaže da prepečenu krišku hleba, da se doda u dresing, sos ili pesto.
Ako odlučite da držite dijetu sa pečenim belim lukom, možete pripremiti veću količinu i čuvati nekoliko dana u frižideru.
Prijatno i budite zdravi!