Način pripreme
Uzmite 4 glavice belog luka, podelite ih na čenove i dobro ih očistite od ljuski, tako da nema uopšte ljuski na njima, jer će nakon prženja, ako ostanu, biti tvrde i žilave i nikako prijatne.
Nakon toga uzmite mali tiganj ili drugu ne previše veliku posudu u koju sipajte ulje, tako da svi čenovi mogu slobodno da plivaju u njemu.
Stavite na vatru da se ulje zagreje, nakon toga stavite čenove belog luka da se isprđe do zlatne boje.
Izvadite čenove belog luka u tanjir da se ulje ocedi. Možete da koristite i rešetku. Kada se beli luk ocedi od ulja, spreman je za konzumaciju, a ukus mu je izvanredan.
Razume se, ne treba da zaboravimo i druge kvalitete belog luka, pored ukusa, a koji su povezani sa ljudskim zdravljem.
Znamo da je beli luk prisutan u hiljadama recepata različitih lekova narodne medicine, tako da nikada nije loše da se pojede malo belog luka.
A ovako pripremljen prženi beli luk, koji je dovoljno mekan i veoma intenzivnog ukusa, sa svoje strane, čini da je izuzetno pogodan kao prilog drugim jelima ili za direktnu konzumaciju.