Marinirani kiseli beli luk

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
11k
127
730
28/01/2020
"Nekoliko čenova belog luka na dan drže doktora daleko od mene - marinirajte ga, da ga imate uvek pri ruci "
Priprema10 min.
Kuvanje5 min.
Ukupno15 min.
Porcije1
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano494
  • Pregledi tokom meseca49
  • Pregledi tokom sedmice11
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • za 1 teglu od 800 ml
  • beli luk - oko 16 glavica
  • sirće 2/3 tegle (oko 200 ml)
  • so - 2 kašičice
  • šećer - 2 kašike
  • aspirin - 1 tableta
* merne jedinice

Način pripreme

So i šećer se stavljaju na dno tegle.

Beli luk se očisti, opere i stavlja se u kipuću vodu da se blanšira oko 5 minuta. Nakon toga se ohladi pod tekućom hladnom vodom.

Po želji se razdvaja na čenove ili čak može da se očisti skroz od ljuski.

Punimo tegle belim lukom, sipamo sirće do 2/3 tegle, dodajemo istucani aspirin i dolivamo vrelu vodu.

Tegle se poklapaju toplim poklopcima i zatvaraju se. Okrećemo tegle nekoliko puta na dan 3-4 dana. Nakon toga beli luk je spreman za konzumaciju.

Ako su za zimnicu tegle se stavljaju na hladno mesto.

Turšija može da se napravi na proleće kada ima dobrog svežeg belog luka. Može da se napravi i zimi na brzinu za 4-5 dana i da se odmah konzumira.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar