Način pripreme
U duboku posudu sipamo toplu vodu (da ne bude vrela). Sipamo u nju sodu i dodajemo jabukovo sirće, da je aktiviramo. Nakon toga dodajemo, mešajući ručno žičanom mutilicom, tečni domaći med od maslačka, vanilu, himalajsku so, kukuruzni skrob, šarlan i na kraju je red na elemente koji zgušnjavaju - integralno brašno i fino kukuruzno brašno. Smesa ne ispada mnogo gusta, ali dovoljno da se dobiju vazdušaste palačinke.
U tiganj (sa nelepljivim dnom) zagrejan sa malo šarlana, razvučemo male palačinke (oko 10 cm) i čim se stvore mali mehurići, pomoću meke špatule podižemo blago palačinku iz jednog ugla i postepeno podižući - pažljivo je odlepimo i okrećemo da se pozlati i sa druge strane.
Isto ponavljamo i sa ostalim posnim palačinkama, dok ne potrošimo smesu do kraja, a nije potrebno da se prže u masnoću (ako je tiganj sa nelepljivim dnom) - lepše i vazdušaste američke palačinke se dobijaju bez prženja, a i zdravije su.
Gotove tople male palačinke ređamo jednu preko druge u posudu sa poklopcem, da se ne osuši, a svaku novu vruću - stavljamo ispod druge da ostane mekana. Dobija se oko 18 komada.
Serviramo vazdušaste posne američke palačinke za doručak - po želji sa omiljenim slatkom (od kuški, smokvi, malina, jagoda i dr.).
Omiljeni veganski doručak, pogodan i za post!
Čudesnog ukusa!