Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Preliveni sitni kolači»Melomakarona sa medom i orasima

Melomakarona sa medom i orasima

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Melomakarona sa medom i orasima3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
35
"Odmah smo probali, zaljubili smo se u njih i poželeli smo da svako napravi unikatno ukusnu Mekomakaronu sa medom i orasima"

Potrebni sastojci

  • maslinovo ulje - 250 ml
  • ulje - 125 ml, uncokretovo
  • sok od pomorandže - 125 ml, ceđen
  • šećer - 65 g
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
  • pomorandže - 1 komad, kora, izrendana
  • cimet - o.5 kašičice
  • brašno - 750 - 800 g
  • orasi - 0.6 šolje, celi
  • sirup
  • šećer - 230 g
  • voda - 250 ml
  • med - 125 ml
  • cimet - 1 štapić
  • pomorandže - 1 komad (kora)
  • za posipanje
  • orasi - 0.5 šolje, krupnije mleveni
  • cimet - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešajte ulje i maslinovo ulje. U čašu sa sveže ceđenim sokom od pomorandže dodajte sodu i izmešajte da se aktivira, dodajte u posudu kod ulja i maslinovog ulja, ponovo izmešajte.

Dodajte šećer, koru pomorandže izrendanu na sitno rende i cimet, izmešajte i u etapama dodajte prosejano brašno. Umesite meko testo koje se ne lepi za prste.

Od testa oblikujte elipsoidne loptice u koje stavljate 1 orah i sakrivate ga u testo. Pritisnite uvaljane loptice rendeom kako bi se dobila nazubljena figurica odozgo i poređajte ih u tepsiju obloženu papirom za pečenje.

Tepsiju stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite otprilike 25 minuta. Izvadite tepsiju i ostavite ih da se u potpunosti ohlade.

Pripremite sirup tako što u šerpu sipate vodu i dodajte štapić cimeta, šećer i komad pomorandžine kore, kuvajte dve minute nakon što provri.

Skinite šerpu sa vatre i dodajte med, izmešajte da se istopi med i pomeša sa sirupom.

Umočite svaku melomakaronu na 30 sekundi u sirup i izvadite rešetkastom kašikom.

Još tople prelivene kolačiće posipte cimetom i mlevenim orasima.

Ako ih ne konzumirate odmah, čuvajte ih u zatvorenoj tegli ili kutiji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: