Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem karamel»Moj domaći krem karamel

Moj domaći krem karamel

GoldGold
Šegrt
21392
Moj domaći krem karamel3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
10
"Šta je lepše od jednog domaćeg krem karamela"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 1 l
  • jaja - 7 komada
  • šećer - 10 supenih kašika, za mleko i nekoliko kašičica za karamel
  • vanila - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Ako je sveže mleko domaće, prvo ga stavljamo u šerpu i prokuvamo ga. Skidamo ga sa ringle i dodajemo šećer i vanilu i izmešamo kako bi se sav šećer dobro istopio.

Ukoliko je mleko već unapred prokuvano ili je kupljeno u prodavnici, stavljamo ga u šerpicu ili u odgovarajuću posudu i podgrevamo ga. Nakon toga u njega dodajemo šećer i vanilu i mešamo dok se šećer ne istopi.

Uzimamo jaja i lepo ih mutimo u posudi. Kada mleko bude dovoljno ohlađeno i postane aalko, u njega dodajemo jaja sipajući po manje i neprestano mešamo.

Pazimo da se ne preseče. Za taj cilj i mleko i jaja treba da budu gotovo iste temperature i jaja treba da se dodaju polako u mleko i da se neprestno mešaju.

Kada smo se izborili sa ovim, uzimamo šolje, stavljamo po jednu i po kašiku ili dve (ovo zavisi od šolja) šećera i stavljamo u svaku šolju. Stavljamo na ringlu i sačekamo da se šećer karamelizuje. Tako radimo sa svakom šoljom. Skidamo šolje i stavljamo ih direktno u tepsiju za pečenje.

Ako ne želite da karamel bude preterano taman i gorak, možete dodati po nekoliko kapljica vode u šećer i tako možete bolje da ga kontrolišete i po vašem ukusu.

Nakon što su sve šolje gotove, sipate mleko sa šećerom i vanilom u njih.

Dodajete otprilike jedan prsto vode u tepsiju u šolje i stavljate domaći krem karamel u prethodno zagrejanu rernu.

Pečete na tihoj vatri moj domaći krem karamel.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: