Način pripreme
U posudi miksera u koji smo stavili kuku za testo pažljivo izmešamo mlako mleko, 1 kašičicu šećera i kvasac. Ostavljamo da odstoji 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.
U mlečnu smesu dodajemo šećer, so, jaje, istopljeni nmaslac i 2 šolje brašna. Uključujemo aparat na nisku brzinu dok se sve ne pomeša nakon čega uz mikser koji radi dodajemo polako ostalu šolju brašna. Kada smesa upije brašno, povećamo brzinu do srednje-niske i mesimo 5 minuta dok testo ne postane elastično i glatko.
Stavljamo testo u nauljenu posudu i pokrivamo g streč folijom. Ostavljamo da narasate na toplom dok ne udupla svoj obim - otprilike 90 minuta.
Sipamo testo na nabrašnjenu površinu i pažljivo ga razvijamo do debljine otpriklike 1.5 cm. Sečemo okrugle krofnice prečnika otprilike 7-8 cm, a u centru sečemo manje rupe. Ovo može da se odradi sekačem ili čašom.
Prebacujemo krofnice na blago naabrašnjen pergamentni papir i lagano ih pokrivamo nauljenom streč folijom. Ostavljamo krofnice da narastu dok ne uduplaju svoj obim, otprilike 30 minuta. Prethodno zagrevamo air fryer do 180°C.
Korpicu poprskamo sprejem od maslaca, pažljivo prebacujemo krofnice u korpicu u jedan sloj. Krofnice poprskamo sprejem od maslaca i kuvamo na 180°C dok se ne dobije zlatkasta braon boja otprilike 4 minute. Ponavljamo sa ostalim krofnicama i rupama.
Za posip od šečera pomešamo šećer sa cimetom i izmešamo.
Krofnu premazujemo istopljenim maslacem i domaće krofne u air fryer-u uvaljamo u šećer.