Torta Tiramisu

Ivan PaunovIvan Paunov
Šegrt
571012314
Torta Tiramisu
Fotografije: Ivan Paunov
1 / 8
15/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
34 min.
Ukupno
74 min.
Porcije
10
"Neodoljiva torta Tiramisu odgovarajuća za poseban povod ili za zaslađivanje svakog dana"

Potrebni sastojci

  • belanca - 4 komada
  • limunov sok - 2 kašičice
  • šećer - 100 g
  • žumanca - 4 komada
  • brašno - 70 g
  • kakao - 20 g
  • mleko - 30 ml
  • ulje - 30 g
  • Krem Maskarpone
  • želatin - 10 g
  • voda - 40 ml
  • šećer - 90 g
  • žumanca - 4 komada
  • maskarpone - 400 g
  • umućena pavlaka - 400 g
  • kafa - 8 g
  • vruća voda - 80 ml
  • rum - 60 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Tepsija - 18 cm.

Izuzetno jednostavan za pravljenje i veoma dobro objašnjen recept za Tiramisu korak po korak. Ko ne voli Tiramisu, ali kao tortu ne jedemo ga svaki dan i definitivno je nešto zanimljivo i nove čime možemo da zasladimo svoj nedeljni dan odmora.

Evo i potrebnih sastojaka:

Počinjemo sa korama za tortu tako što odvajamo belanca od žumanaca. U belanca dodajemo limunov sok. Počinjemo da mutimo mikserom i malo po malo da dodajemo šećer. Mutimo dok se ne dobiju mekani vrhići.

Sada dodajemo žumanca i mutimo još otprilike 20 sekundi. Prosejemo brašno i kakao i dodajemo ih u jaja. Ponovo mešamo, ali metalnom žicom za mućenje kratko da se belanca ne bi previše umutila.

U posebnoj posudici pomešamo mleko, ulje i kašičicu smese od jaja. Mešamo dok se ne dobije homogena smesa i sipamo u jaja. Zagrevamo rernu na 160°C na gornjem i donjem grejaču.

Sipamo smesu u 18 cm tepsije ili manju sa papirom za pečenje i pečemo 34 minuta.

Sada pravimo krem za Tiramisu tako što prvo namočimo želatinu u hladnoj vodi i ostavljamo na 10 minuta sa strane.

Odvajamo 4 žumanca i pomešamo ih sa određenomn količinom šećera za krem. Blago mutimo žicom za mućenje. Nakon toga dodajemo proceđeni želatin i mutimo ovu smesu na vodenoj pari dok se želatin ne istopi i dok se ne dobije kremasta konzistencija.

Skidamo sa vodene pare i dodajemo maskarpone. Mešamo rukom da se ne bi previše umutilo. Mutimo pavlaku u sneg i takođe je dodajemo u krem. Pažljivo mešamo. Najbolje se meša tako što se zagrabi odozdo nagore gumenom kašikom.

Sa 8 grama kafe pravimo kratki espreso i pomešamo ga sa rumom. Uzimamo ispečenu koru i prepolovimo je na dva dela. Jednu polovinu stavljamo na dno u kalup bez dna.

Drugu polovinu sečemo po sredini pomoću prstena ili posudice - da se dobije jedan manji krug.

Donju koru natopimo rumom i kafom. Po njoj rasoređujemo polovinu krema. Po sredini stavljamo manji kug i ponovo namočimo rumom i kafom. Po njoj raspoređujemo ostalu smesu.

Zagladimo i ostavljamo da odstoji 4 sata u frižideru. Zatim pažljivo skidamo kalup i posipamo kakaom. Kako da ga skinete bez problema shvatićete u videu uz recept za tortu Tiramisu.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: