Način pripreme
Tepsija - 18 cm.
Izuzetno jednostavan za pravljenje i veoma dobro objašnjen recept za Tiramisu korak po korak. Ko ne voli Tiramisu, ali kao tortu ne jedemo ga svaki dan i definitivno je nešto zanimljivo i nove čime možemo da zasladimo svoj nedeljni dan odmora.
Evo i potrebnih sastojaka:
Počinjemo sa korama za tortu tako što odvajamo belanca od žumanaca. U belanca dodajemo limunov sok. Počinjemo da mutimo mikserom i malo po malo da dodajemo šećer. Mutimo dok se ne dobiju mekani vrhići.
Sada dodajemo žumanca i mutimo još otprilike 20 sekundi. Prosejemo brašno i kakao i dodajemo ih u jaja. Ponovo mešamo, ali metalnom žicom za mućenje kratko da se belanca ne bi previše umutila.
U posebnoj posudici pomešamo mleko, ulje i kašičicu smese od jaja. Mešamo dok se ne dobije homogena smesa i sipamo u jaja. Zagrevamo rernu na 160°C na gornjem i donjem grejaču.
Sipamo smesu u 18 cm tepsije ili manju sa papirom za pečenje i pečemo 34 minuta.
Sada pravimo krem za Tiramisu tako što prvo namočimo želatinu u hladnoj vodi i ostavljamo na 10 minuta sa strane.
Odvajamo 4 žumanca i pomešamo ih sa određenomn količinom šećera za krem. Blago mutimo žicom za mućenje. Nakon toga dodajemo proceđeni želatin i mutimo ovu smesu na vodenoj pari dok se želatin ne istopi i dok se ne dobije kremasta konzistencija.
Skidamo sa vodene pare i dodajemo maskarpone. Mešamo rukom da se ne bi previše umutilo. Mutimo pavlaku u sneg i takođe je dodajemo u krem. Pažljivo mešamo. Najbolje se meša tako što se zagrabi odozdo nagore gumenom kašikom.
Sa 8 grama kafe pravimo kratki espreso i pomešamo ga sa rumom. Uzimamo ispečenu koru i prepolovimo je na dva dela. Jednu polovinu stavljamo na dno u kalup bez dna.
Drugu polovinu sečemo po sredini pomoću prstena ili posudice - da se dobije jedan manji krug.
Donju koru natopimo rumom i kafom. Po njoj rasoređujemo polovinu krema. Po sredini stavljamo manji kug i ponovo namočimo rumom i kafom. Po njoj raspoređujemo ostalu smesu.
Zagladimo i ostavljamo da odstoji 4 sata u frižideru. Zatim pažljivo skidamo kalup i posipamo kakaom. Kako da ga skinete bez problema shvatićete u videu uz recept za tortu Tiramisu.
Neka vam je slatko!