Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Tiramisu»Torta Tiramisu sa Serano korom

Torta Tiramisu sa Serano korom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2183k217
Torta Tiramisu sa Serano korom
Fotografije: marcheva14
1 / 5
31/08/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
8
"Ovako ga prave majstori poslastičari - tiramisu sa jedinstvenom Serano korom i prepoznatljivim omiljenim ukusom"

Potrebni sastojci

  • ČOKOLADNA KORA SERANO
  • jaja - 5 komada
  • šećer - 130 g
  • pasta od vanile - 1 kašičica
  • tonka pasulj - 1 komad, izrendan
  • skrob - 45 g, kukuruzni
  • kakao - 35 g
  • SIRUP
  • espreso - 500 ml
  • vanilin šećer - 3 supene kašike
  • vino marsala - 120 ml (Komandarija, Porsto)
  • FIL
  • belanca - 4 komada ili 126 g
  • so - 1 prstohvat
  • žumanca - 4 komada (ili 72g)
  • šećer - 150 g
  • maskarpone - 500 g (Filadelfija)
  • pasta od vanile - 1 kašičica
  • rum - 1 komad, ampula
  • pavlaka - 250 visoki procenat (30% - 35%)
  • piškote - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pravougaoni kalup 35.5/24.5 cm ivice 8 cm sa papirom za pečenje; Radi se mikserom.

1. Jaja i šećer se mute na visokoj brzinu oko 8 minuta, dok ne pobele. Dodaje se pasta od vanile i izrendan tonka pasulj. Promeša se. Brašno, kakao, skrob se proseju direktno u posudu sa smesom i spatulom se meša, dok se ne dobije homogena smesa. Čokoladno testo s rasporedi u pleh, poravna se i peče na 170 stepeni oko 20/25 minuta bez ventilatora. Hladi se 15 minuta u plehu i nakon toga se vadi na rešetku. Još uvek se ne skida paprir.

2. Preliv:

Priprema se espreso, pomeša se sa vanilin šećerom i vinom. Meša se dok se ne rastopi šećer. Ostavlja se sa strane.

3. Fil:

Belanca se umute na sneg sa prstohvatom soli. Gotova se prebacuju udrugu posudu. U istoj posudi, bez da se čisti se stavljaju žumanca, šećer i pasta od vanile. Muti se dok ne pobeli. Dodaje se sir i pavlaka, ampula ruma i muti se žicama miksera na umerenoj brzini, dok se sve dobro ne pomeša. Mikser se gasi i dodaju se iz tri dela belanca, meša se spatuli.

4. Sklapanje torte:

Dugim i oštrim nožem se kora iseče na dva dela. Jedan deo se stavlja u pleh u kojem smo pekli i preliva sa 15-16 kašika preliva sa kafom. Rasporedi se 1/3 krema odozgo i poravna, preko krema se ređaju piškote, prethodno potopljene u sirup sa kafom. Ređaju se zbijeno jedna do druge. Pnovo porkivamo kremom, oko 2/3 krema. Stavlja se druga kora, sa isečenom stanom na krem. Skida se papir. Lagano se pritiska rukama da se potopi u krem. Preliva se sa 15-16 kašika sirupa sa kafom.Sa poslednjim delom krema se namaže cela torta. Ostavljamo u frižideru na najmanje 12 sati. Nakon toga, pre serviranja se obilno posipa kakaom kroz cediljku.

.................................................................

PASTA OD VANILE

štapići vanile - 13-14 komada

Agave, sirup - 114 g (1/3 šolje)

ekstrakt od vanile - 1 supena kašika

U blender se sipa agave sirup, dodaje se ekstrakt od vanile i iseckani štapići vanile. Pasiraju se dok se ne dobije glatka, homogena smesa. Za vreme pasiranja je potrebno spatulom da skidate sa ivica blendera i nastavite sa pasiranjem. Dobijena smesa se sipa u sterilisanu teglu sa lepim poklopcem. Čuva se na sobnoj temperaturi i na hladnom mestu. Korsiti se nakon 1 sedmice.

1 štapić od vanile = 1/4 kašičice paste

EKSTRAKT OD VANILE

štapići vanile - 8 komada (30g)

alkohol - 40/ - 250 ml

prazna flaša - od 300 ml

Štapići vanile se iseku po dužini i izvade se semenke ili takozvani kavijar od vanile. Štapić se iseče na komade, da bi se pokrio alkoholom. U sterilizovanu flašu ili teglu sa odgovarajćim grlom se stavlja vanila i preliva se alkoholom. Stavlja se na tamno mesto, na sobnoj temperaturi. Dobro je da ima etiketu, na kojoj da se napiše kad bude 2 nedelje, 6 nedelja i 6 meseci.

Prve sedmice se energično mućka svqkog dana. Od druge do četvrte sedmice po nekoloko puta. Baš tada ćete primetiti vlakna - to su vlakna koja plivaju između semenki vanile. To je sasvim normalno.

Od pete do šeste nedelje možete koristit ekstrakt. Između drugog i šetog meseca se mućka kad god se setimo. Nakon šestog meseca ekstrakt je gotov i može se procediti kroz filter za kafu. Ponovo će nam biti potrebne male sterpilizovane flaše sa dobrim poklopcem, levak i filter za kafu. Filtriranje je sporo, kap po kap. To se radi ako želimo da tečnost bude bistrija, da nema semenki ili vanilinog kavijara. Ovo, poslednje je po želji, ja volim da ima semenki i ne filtriram.

Preostali štapići se mogu staviti u teglu sa šećerom i dobićete savršen vanilin šećer, ali treba da imate u vidu na nisu tako jaki kao u početnu, zato kad imame takve štapiće i stavljamo u šećer.

Napomena: Više volim da koristim pola vina Marsala i Komadarija, zato što ih imam dovoljnu količinu, ali se može koristiti i samo Porto nije nikakva greška,

Pasta od vanile koju sam napravila pre nekoliko dana trenutno je na suvom i hladnijem mestu, zato sam korostila tečan ekstrakt ov vanile, ali ako ga nemate može se koristiti i suva vanila.

Torta je veoma približna do Tiramisua za koji svi znamo, ali iznenađenje ovde je ova predivna čokoladna kora, koja daje odličnu vlažnu i sočnu strukturu i jak miris čokolade.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: