Način pripreme
Operite i namočite zrnca spelte u vodu od prethodne večeri kako bi bili gotovi ujutru.
Ja ih stavljam kasno uveče, ali pre nego što legnem menjam vodu novom.
Narednog dana ocedite i isperite speltu i stavite da se kuva. S obzirom na to da će biti dobro hidriran, njegovo kuvanje neće oduzeti mnogo vremena. Probajte zrnca i sklonite sa vatre kada budu gotova.
Kod mene je oduzelo 15 minuta, nakon toga ostavljam da odstoji još određeno vreme u vodi. Tako ostaju stegnutiji, ali u isto vreme krhki.
Dobro ocedite i kada se ohlade (može i ne u potpunosti), pomešajte sa medom, brusnicama, krupno iseckane orahe i urme, iseckane na komadiće.
Sipajte u posudicu ili čašu, odozgo stavite tanke komadiće jabuke, pospite izmrvljenim keksićem Digestive i uživajte u zdravom doručku koji će vas zasititi i ispuniti energijom.
Zdrav doručak od spelte i sušenog voća je veoma ukusan.