Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana pita»Italijanska pita sa krompirom (Crostata di patate)

Italijanska pita sa krompirom (Crostata di patate)

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Italijanska pita sa krompirom (Crostata di patate)
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Da li ste probali ovu pitu sa krompirom? Vreme je."

Potrebni sastojci

  • krompir - 6 komada, otprilike 1 kg
  • parmezan - 100 g
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 50 g
  • brašno - 200 g
  • šunka - 200 g, u kriškama
  • mocarela - 250 g, izrendana
  • prezla - 2 supene kašike
  • majčina dušica
  • bosiljak
  • orgiano
  • so
  • crni biber
* merne jedinice

Način pripreme

Operite krompir i skuvajte ga u posoljenoj vodi sa korom.

Ostavite da se blago ohlade, ogulite i izgnječite u pire.

U krompire dodajte maslac i izmešajte dok se u potpunosti ne usvoji.

Nakon toga dodajte parmezan (fino izrendan), 2 jaja, so i crni biber po ukusu.

Ne preterujte sa solju, zato što je parmezan slan. Dobro izmešajte. Počnite da dodajete brašno u delovima, mešajući. Dobija se meko, lepljivo testo.

Kalup za paj namažite maslacem, pospite ga prezlama.

Odvojte 1/4 testa, a ostatak raširite nabrašnjenim rukama u kalupu oblikujući i bord.

Poređajte 1 red šunke u kriškama. Po njoj pospite i polovinu mocarele (izrendane), pokrijte drugim slojem šunke i ostalom mocarelom.

Ja sam dodala i sitno iseckan sušeni paradajz u maslinovom ulju. Na kraju pospite miksom suvih biljki (bosiljak, majčina dušica, origano).

Odvojeno testo oblikujte u fitilj na dobro nabrašnjenoj površini.

Rasporedite ih po slanoj piti oblikujući rešetku.

Stavite pitu sa krompirom da se peče u zagrejanoj rerni na 170°С 30 minuta dok ne dobije prijatnu boju.

Italijanska pita sa krompirom (Crostata di patate) je odlična!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: