bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Italijanska krostata (pita sa maslacem) Sunce

Italijanska krostata (pita sa maslacem) Sunce

Italijanska krostata (pita sa maslacem) Sunce
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
1 / 3
05/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno50 min.
Porcije8
"Da li ima veze kakvo vreme je napolju, kada na trpezi stoji ova unikatno ukusna Italijanska krostata"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g
  • žumanca - 2 komada
  • maslac - 120 g
  • šećer - 100 g
  • sveže mleko - 2 supene kašike
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • kora limuna - izrendana
  • šećer - 1 kesica vanilin šećera
  • so - prstohvat
  • i još
  • marmelada od kajsija - 3 - 4 supene kašike
  • šećer - 1 supena kašika, granule
  • bademi - 1 supena kašika, filirani
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte brašno sa prstohvatom soli i jednom kašičicom praška za pecivo. Dodajte žumanca, 2 supene kašike svežeg mleka, kesicu vanili šećera, 100 g kristal šećera, izrendanu koru limuna i hladan kravlji maslac isečen na komade.

Umesite glatko testo. U početku ono je kao pesak, ali postepeno se homogenizuje i leko se radi s njim. Obmotajte teso streč folijom.

Vratite u frižider na jedan sat. Na komadu papira za pečenje obeležite krgu dužine 24 cm. U njega razvijte testo debiljine 5 mm. Višak testa odstranite nožem.

Od njega možete napraviti loptice, u sredinu stavite badem ili orah i ispecite sa krostatom.

Prebacite papir za pečenje u tepsiju. Zasecite testo na 8 mesta, tako što se zaustavljate na 5 cm od kraja kruga. U tih 5 cm stavite marmeladu od kajsija.

Formirane trouglove savijte ka zidovima tepsije. Testo pospite šećerom u granulama, a tamo gde je marmelada, pospite filiranim bademima.

Ispecite voćnu pitu na 180°C u prethodno zagrejanoj rerni sa ventilatorom oko 35 minuta ili dok se ne dobije lepa boja.

Ohladite na rešetki.

Kada se masna pita Sunce u potpunosti ohladi, isecite je!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: