Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Musaka»Italijanska musaka sa tikvicama i krompirom

Italijanska musaka sa tikvicama i krompirom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841002k240
Italijanska musaka sa tikvicama i krompirom
Fotografije: Ivelina
1 / 2
06/12/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Italijanska musaka sa tikvicama i krompirom je ukusno i zdravo jelo koje možete pripremati i radnim danima, ali i da sevirate na prazničnoj trpezi."

Potrebni sastojci

  • tikvice - 1 kg
  • luk - 200 g
  • krompir - 300 g
  • mleveno meso - 500 g
  • paradajz - 300 g, svež ili iz konzerve
  • maslac - 70 g, maslinovo ulje
  • jaja - 2 komada
  • origano - 5 g
  • cimet - prstohvat
  • orasi - 50 g, po želji
  • crveno vino - 100 ml, suvo
  • sir - 150 g, kačkavalj
  • brašno - 50 g
  • mleko - 0.5 l
  • so
  • biber - po ukusu
  • biljni maslac - kolko je potrebno
* merne jedinice

Način pripreme

Tikvice sečemo na krugove debljine oko pola santimetra, propržimo u biljnom maslacu.

Pasiramo oljušteni luk, stavljamo u tiganj sa ugrejanim uljem.

Nakon nekoliko minuta dodajemo mleveno meso u luk i pržimo zajedno 10 minuta.

Dok pržimo mleveno meso, prelivamo vodom i ljuštimo paradajz. Pasiramo u blenderu.

Dodajemo paradajz pire u mleveno meso. Posolimo i začinimo biberom, origanom i cimetom. Kuvamo 10 minuta.

Sipamo vino i ostavljamo da se krčka dok cela tečnost iz tiganja ne ispari.

Oljuštimo krompir, tanko isečemo.

U čistom tiganju rastopite maslac, dodajte brašno, dobro promešajte žicom. Dodaje mleko, nastavite da mešate.

Skinite sa vatre. U sos postepeno dodajte jaja, isečene ili samlevene orašaste plodove, sitno izrendan sir.

Polovinu tikvica stavite na dno posude za pečenje, preko poređajte kriške krompira, so i biber.

Stavite mleveno meso, pokrijte preostalim tikvicama. Sipajte sos.

Pecite musaku od povrća na 180 stepeni 40 minuta.

Musaka sa tikvicama, pripremljena od tikvica sa krompirom i mlevenim mesom ima balansiran ukus, mnogi ga vole.

Italijanska musaka sa tikvicama i krompirom je ukusno i zdravo jelo koje možete pripremati i radnim danima, ali i da sevirate na prazničnoj trpezi.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: