Način pripreme
Tikvice sečemo na krugove debljine oko pola santimetra, propržimo u biljnom maslacu.
Pasiramo oljušteni luk, stavljamo u tiganj sa ugrejanim uljem.
Nakon nekoliko minuta dodajemo mleveno meso u luk i pržimo zajedno 10 minuta.
Dok pržimo mleveno meso, prelivamo vodom i ljuštimo paradajz. Pasiramo u blenderu.
Dodajemo paradajz pire u mleveno meso. Posolimo i začinimo biberom, origanom i cimetom. Kuvamo 10 minuta.
Sipamo vino i ostavljamo da se krčka dok cela tečnost iz tiganja ne ispari.
Oljuštimo krompir, tanko isečemo.
U čistom tiganju rastopite maslac, dodajte brašno, dobro promešajte žicom. Dodaje mleko, nastavite da mešate.
Skinite sa vatre. U sos postepeno dodajte jaja, isečene ili samlevene orašaste plodove, sitno izrendan sir.
Polovinu tikvica stavite na dno posude za pečenje, preko poređajte kriške krompira, so i biber.
Stavite mleveno meso, pokrijte preostalim tikvicama. Sipajte sos.
Pecite musaku od povrća na 180 stepeni 40 minuta.
Musaka sa tikvicama, pripremljena od tikvica sa krompirom i mlevenim mesom ima balansiran ukus, mnogi ga vole.
Italijanska musaka sa tikvicama i krompirom je ukusno i zdravo jelo koje možete pripremati i radnim danima, ali i da sevirate na prazničnoj trpezi.
Prijatno!