Način pripreme
Spanać se opere i procedi. Luk se očisti i iseče na sitno. U posudu se sipa malo ulja. Dodaje se luk da se zaprži.
Dodaje se i spanać da se izdinsta. Soli se. Kada se povrće kuva, iscedi se, da nema tečnosti.
U posudi se pomešaju ceđeno mleko i sir, pri čemu se sir izgnječi viljuškom. Može da ostane na grudvicama.
Ova smesa takođe treba da bude sa minimalno tečnosti, jer lisnato testo postaje klizavo pri pečenju, ako ima tečnosti.
Kuvani dimljeni pileći file se iseče na kriške.
U mom slučaju on je veliki i širok. Lisnato testo se rastvara. Po sredini po celoj dužini se maže smesom od sira i ceđenog mleka.
Odozgo se poređaju kriške dimljenog filea po celoj dužini. Rasporedi se i smesa od spanaća. Odozgo se stavlja još nekoliko tanjih kriški dimljenog filea.
U maloj posudici se muti žumance sa nekoliko kapi vode.
U jedan kraj lisnato testo se maže žumancem po celoj dužini, da se zalepi pri uvijanju. Uvija se u slani rolat.
Priprema se namazana posuda za pečenje. Lisnati rolat se premešta u posudu za pečenje. Odozgo se maže umućenim žumancem. Posipa se semenkama maka.
Stavlja se nekoliko kriški topljenog sira. Lisnati rolat sa spanaćem i dimljenim fileom se peče dok ne bude gotov.
Sjajan doručak za celu porodicu je ovaj rolat sa spanaćem.