bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Lisnato Testo»Lisnate Pogačice»Lisnato testo i priprema danskog peciva od njega

Lisnato testo i priprema danskog peciva od njega

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
998773k188
Lisnato testo i priprema danskog peciva od njega
Fotografije: marcheva14
1 / 22
24/12/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
15
"Ovo nije običan recept, nego pravi master klas iz pripreme slatkiša! Dobrodošli ste da se uključite"

Potrebni sastojci

  • brašno - 306 g, belo
  • so - 6 g
  • maslac - 225 g hladan, na kockice
  • sok od limuna - 1/2 kašičice
  • voda - 120 ml, ledena
  • ZA DANSKU KROFNICU
  • slatko od malina - oko 1/4 tegle domaćeg slatkog
* merne jedinice

Način pripreme

Priprema lisnatog testa u domaćim uslovima je zadovoljstvo svakog kuvara. Zna se da je teško da se pripremi ili tačnije potrebno je vremena, zato što se razvija 6 puta i stoji oko 30-40 minuta u frižideru. Sa razvijanjem od 6 puta se pripemaju tipični, nama svimi poznati Francuski kroasani, stavila sam recept za njih, ali ovde kod ovog recepta koji želim da podelim sa vama, razvijanje je svedeno na minimum, samo tri puta, što izuzetno smanjuje vreme pripreme.

Takođe se ne koristi kvasac, nego su sastojci samo brašno, maslac i ledena voda. Dole ću staviti slike svakog koraka pripreme da biste bili sigurni da je jednostavno i da nije potreban trud i vreme, a tako je ukusno i mrvljivo kao svako originalno lisnato testo, i slojevi se odvajaju. Koristil sam stoni mikser, ali se takođe može raditi i ručnim. Ovo testo se ne mesi rukama.

LISNATO TESTO:

U posudi miksera pomešajte brašno i so lopaticom. Dodajte u porcijama hladni maslac, mutite na niskoj brzini i smesa treba da bude zrnasta. U ovom trenutku sipajte ledenu vodu i kašičicu soka od limuna. Mešajte samo dok testo ne upije vodu i izvadite posudu. Testo je kao čupava lopta i jedva se drži zajedno, ono je više suvo, ali tako treba da bude.

1. Prebacite na brašnom posutu radnu površinu, malo pospite i odozgo. Koliko je moguće sakupljajte rukama i brašnom posutom oklagijom razvlačite vertikalno, nemojte mnogo pristiskati. Testo nemojte držati stegnato, na mestima se rasprsne, puca, ali nemojte da vas to plaši. Vide se i komadići maslaca, što nije mnogo važno. Pomaže da se sakupe u pravilnom smesu, a to je uzak pravougaonik, širine oko 15 cm, ravnom spatulom poravnajte ivice. Testo treba da razvlačite samo po dužini napred i nazad 3 puta od osnove testa, tj. da je 45/15 cm. Da biste olakšali sebi, na radnu površinu zalepite male komadiće plastelina.

Rukom poravnajte, a i na ovaj način dobijate predsavu da li je površina glatka. Kad dovoljno razvučete savijte sa gornje strane ka sredini, a donja ga pokriva kao knjiga. Poravnajte. Uvijte pažljivo u foliju i ostavite na oko 30-60 minuta u frižideru. Ja sam držala u frižideru oko 40 minuta. Možete staviti i u zamrzivač, ali morate pratiti da se ne zamrzne, ne više od 15-20 minuta. Ovo je bilo prvo razvlačenje i na foliji se obeleži sat i napomena 1. što olakšava da se zapamti koje je razvlačenje po redu.

2. Drugo razvlačenje je da ponovo stavite testo na brašnom posutu radnu površinu, takođe i odozgo stavite malo brašno i tako stavite da presavijeni kraj knjiige bude sa leve strane. Razvlačite brašnom posutom oklagijom, razvlačenje je safa mnogo lakše i ponovo razvucite 3 puta po cm u dužinu testa tj na kocku testa. Savijte na isti način, uvijte u foliju, napišite i ponovo staivte u frižider na isto vreme.

3. Treće i poslednje razvlačenje je tako što ponovo stavite na brašnom posutu radnu površinu i razvlačite na cm po 3 od veličine samog testa, koje je kao knjiga sakupljeno. Spatulom poravnajte sa strane dok se ne dobije lepa vertikalna i glatka traka. Sakupite ponovo na isti način, stavite u frižider na oko 30 minuta pre nego što oblikujte peciva.

Kad se ohladi izvadite, pogledajte da li se još vide komadići maslaca i ako je tako biće potrebno da se razvlači još jednom, kod mene nije bile, brašno se potpuno upilo i počela sam sa pripemom.

4. Metrom (lenjirom) izmerite širinu i to daje predstavu kako treba da se seče pravilno. Napravila sma pravougaonike 10/7 koje sam oblikovala u dansko pecivo, ona je baš kao ringišpil. Namazala am sa malo belanca, ali da ne stavljam na ivice sa strane, nego samo odozgo, zato što se listato testo ne maže svuda, nego samo odozgo, inaće će se zalepiti predivni slojevi koje želim da imam, a u sredini svake kiflice sam stvila oko 1/2 kašičice slatkog od malina.

Pecite na 220 steni dok ne porumene.

1. pripema sastojaka:

2. obeležavanje plastelinom na radnooj površini;

3. vrsta mešenja testa;

4. razlvačenje i lagano oblikovanje;

5. sakupljanje u pravougaonik;

6. uvijanje u foliju i pisanje vremena

7. kako izlgleda testo i sa koje se strane tačno stavlja, uvek sa leve, deblja;

8. razvlačenje sa malo brašno;

9. presavijanje;

10. koverat;

11. ponovno stavljanje u foliju i markiranje

12 merenje testa u cm;

13. razvlačenje udugačak pravougaonik;

14. poravnavanje i sečenje na cm:

15. pravljenje danskog peciva:

16. oblikovanje

17. gotove kiflice i stavljanje slatkog

18. gotove i pečene kiflice

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: