Način pripreme
Losos sa kiselim mlekom je brzo jelo koje se priprema bez mnogo truda.
Ovo jelo je uspešna kombinacija aroma i ukusa koji će osvojiti nepca mladih i starih.
Počnite sa pripremom sosa. Očistite mirođiju, osušite je i naseckajte je na sitno. Očistite luk i sitno ga naseckajte.
Sve sipajte u manju posudu, dodajte kiselo mleko, sok od limuna, prstohvat soli i bibera, pa dobro promešajte. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru 15 minuta da sos poprimi sve ukuse.
Očistite komade lososa pod vodom, osušite sa malo upijajućeg papira i stavite u pleh za pečenje.
Površinu premažite sa malo ulja (možete i kuhinjskom četkom) i začinite solju i biberom.
Pecite ribu u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.
Dok se losos peče, prokuvajte malo boranije, pa je osušite i začinite maslinovim uljem i malo soli.
Izvadite ribu iz rerne, porcije lososa stavite na tanjir i prelijte sosom od kiselog mleka. Ukrasite kuvanim povrćem, poput boranije, koja se odlično slaže sa kiselim mlekom, a možete da dodate i pržene škampe i jednu jagodu za raskoš.
Losos sa kiselim mlekom i mirođijom je veoma ukusan.