Način pripreme
Istopite svinsjku mast i ostavite da se ohladi.
Izrendajte koru 1 limuna.
Dodajte u kiselo mleko obe vrste sode i izmešajte.
Umutite jaja sa šećerom, prstohvatom soli i vanilinim šećerom.
Dodajte kiselo mleko sa sodom, svinjsku mast i izmešajte.
Počnite da dodajete brašno mešajući.
Čim se dobije gusto i lepljico testo prebacite ga nabrašnjenu radnu površinu domesite sa ostalim brašnom dok se ne dobije meko testo koje se ne lepi. Po potrebi dodajte još malo brašna.
Podleite testo na dve polovine. U jedan deo dodajte čokoladu, a u drugu ušećerene korice citrusa.
Umesite oba testa na rkatko koliko je potrebno da se ravnomerno rasporede čokolada i korice.
Ostavite testo za gurabije da se odmori na 15 minuta, a za to vreme 2 tepsije obložite papirom za pečenje i zagrejte rernu na 180°C.
Otkidajte male delove testa i oblikujte loptice. Poređajte ih u tepsije na rastojanje jednu od druge.
Gurabije namažite umućenim belancem i pospite po malo šećera.
Na ove sa čokoladom stavite po jednu kapljicu čokolade lagano ih pritiskajući.
Nakon toga stavite da se peku u zagrejanoj rerni otprilike 20 minuta svaka tepsija.
Od ove količine su se dobile 3 tepsije rerne.
Sipkave i veoma ukusne uskršnje gurabije sa čokoladom i koricama citrusa.
Srećni praznici!