Način pripreme
Zagrejte svinjsku mast i dodajte neven. Mešajte drvenom kašikom dok ne postane glatka smesa. Neven se može lagano propržiti, ali ne sme da postane previše braon ili da uopšte ne potamni.
Zatim skinite šerpu sa ringle, ohladite, procedite i sipajte u staklenu teglu.
Gotovi melem od svinjske masti i nevena čuva se u frižideru.
Melem od nevena se koristi kod proširenih vena, poboljšava cirkulaciju krvi u koži, što je čini elastičnom i otpornijom na mehaničke i hemijske iritacije, koristan je kod svih vrsta bakterijskih ili gljivičnih infekcija kože, kao što su pukotine u uglovima usta ili dermatitis.
Domaći krem od nevena ublažava alergijske ili kožne osipe bilo kog porekla, svrab i upale, koristi se kod strija, ispucale kože, grube kože, ogrebotina, pomaže i kod površnih posekotina, opekotina od sunca i opekotina od masnoća.