Način pripreme
Neven (Calendula officinalis) je baštenski mediteranski cvet jakog lekovitog svojstva. Melem, napravljen od ove biljke ima široku primenu u narodnoj medicini.
Oprane i dobro osušene cvetiće zajedno sa zelenim drškama isečemo na sitno, Stavljamo ih u staklenu posudu, zajedno sa svinjkom neslanom mašću.
Zagrevamo smesu na veoma slaboj vatri da ne pregorimo masnoću. Nakon što se cvetovi nevena blago proprže, promešamo smesu i sklonimo posudu sa vatre.
Pokrivamo je folijom i ostavljamo da odstoji na hladnom 24 sata. Sledećeg dana smesa se blago zagreva ali na vodenoj pari.
Filtrira se kroz lanenu krpu i sipa se u prethodno spremljene čiste i suve staklene teglice. Uvek čuvam one od kavijara, senfa ili čak od krema za lice, pogodne za tu svrhu. Praktične su kao vredan lekoviti poklon bliskim prijateljima. Čuvamo ih u frižideru.
Ostatke isceđenih cvetova koristimo kao oblogu na lanenoj krpi kod problema sa proširenim venama. Obloge mogu da se koriste do 3-4 puta.
Melem od nevena pomaže zarastanju rana i formiranju novog tkiva. Pogodan je kod upala vena, čireva koji ne zarastaju, proširenih vena, fistula, promrzlina ili rana od opekotina.
Savet: Ako imate netoleranciju na svinjsku mast, možete da je zamenite drugom masnoćom ili maslinovim uljem.