Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Panakota»Panakota sa čia semenkama

Panakota sa čia semenkama

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4001212k126
Panakota sa čia semenkama
Fotografije: Mina Dimitrova
1 / 3
23/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
6
"Čia se nalazi među najkorisnijom hranom. Sa ovim desertom možete da kombinujete zdravo i ukusno."

Potrebni sastojci

  • tečna pavlaka - 700 g
  • sveže mleko - 100 ml
  • čia semenke - 3 supene kašike
  • šećer - 85 g
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • želatin - 1 kesica
  • za ukras - toping od borovnica
* merne jedinice

Način pripreme

Želatin se istopi u delu svežeg mleka da nabubri. Kada se tečnost zgustila, stavlja se na vodenu pari u posudicu sa vodom na ringlu da se pretvori u tečnost na slaboj vatri i ostavlja se sa strane.

U malu šerpu se stavlja tečna pavlaka, drugi deo svežeg mleka, čia semenke i šećer se izmešaju. Dodaje se vanilin šećer. Stavlja se na ringlu i neprestano se meša dok se šećer ne istopi.

Pre nego što smesa provri, isključuje se ringla. Dodaje se tečni želatin. Dobro se izmeš. Smesa se ostavlja sa strane dok se u potpunosti ne ohladi.

Periodično se meša. Smesa za panakotu se raspoređuje u odgovarajuće posudice koje se stavljaju u frižider na minimum 4 sata.

Da bi se želirani desert lako izvadio iz kalupa treba svaki od njih da se umoči na kratko u vruću vodu. Kalupčići se okreću na tanjirić i ukrašavaju se topingom od borovnica.

Panakota sa čia semenkama je slatko i neodoljivo iskušenje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: