Način pripreme
Želatin se istopi u delu svežeg mleka da nabubri. Kada se tečnost zgustila, stavlja se na vodenu pari u posudicu sa vodom na ringlu da se pretvori u tečnost na slaboj vatri i ostavlja se sa strane.
U malu šerpu se stavlja tečna pavlaka, drugi deo svežeg mleka, čia semenke i šećer se izmešaju. Dodaje se vanilin šećer. Stavlja se na ringlu i neprestano se meša dok se šećer ne istopi.
Pre nego što smesa provri, isključuje se ringla. Dodaje se tečni želatin. Dobro se izmeš. Smesa se ostavlja sa strane dok se u potpunosti ne ohladi.
Periodično se meša. Smesa za panakotu se raspoređuje u odgovarajuće posudice koje se stavljaju u frižider na minimum 4 sata.
Da bi se želirani desert lako izvadio iz kalupa treba svaki od njih da se umoči na kratko u vruću vodu. Kalupčići se okreću na tanjirić i ukrašavaju se topingom od borovnica.
Panakota sa čia semenkama je slatko i neodoljivo iskušenje.