Način pripreme
Za sir koristite domaće kravlje mleko.
Zagrejte mleko do telesne temperature i na svaki litar mleka stavite 6 kapi sirila. Možete da dodate i dodatnih 6 kapi sirila. Ako se brinete da u mleku ima bakterija, možete da koristite i pasterizovano mleko.
Promešajte mleko sa sirilom, pokrijte ga i ostavite da odstoji sat i po, a zatim ga nasecite čistim i oštrim nožem na kvadrate i ostavite da odstoji još pola sata.
Zatim smesu prebacite u čisto i nakvašeno cedilo od gaze ili nekoliko krpa od guste tkanine i ostavite da se ocedi - oko 2-3 sata.
Cedilo sa domaćim sirom pritisnite nekim težim predmetom u plehu koji je postavljen pod nagibom. Na taj način ćete formirati pitu sira, a tečnost će se bolej ocediti. Ostavite sir da se cedi 12 sati.
Nakon tog vremena izvadite sir iz cedila i posolite ga.
Ukusan domaći sir od kravljeg mleka je gotov.