Bonapeti.rs»Recepti»Mlečni proizvodi i zamene»Domaći sir»Ukusan domaći sir od kravljeg mleka

Ukusan domaći sir od kravljeg mleka

LiudmilaLiudmila
Inovator
5462031k
Ukusan domaći sir od kravljeg mleka
Fotografije: Liudmila
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
8
"Ništa se ne može porediti sa ukusom domaćeg sira"

Potrebni sastojci

  • kravlje mleko - 3 l
  • sirilo - 18 kapi
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Za sir koristite domaće kravlje mleko.

Zagrejte mleko do telesne temperature i na svaki litar mleka stavite 6 kapi sirila. Možete da dodate i dodatnih 6 kapi sirila. Ako se brinete da u mleku ima bakterija, možete da koristite i pasterizovano mleko.

Promešajte mleko sa sirilom, pokrijte ga i ostavite da odstoji sat i po, a zatim ga nasecite čistim i oštrim nožem na kvadrate i ostavite da odstoji još pola sata.

Zatim smesu prebacite u čisto i nakvašeno cedilo od gaze ili nekoliko krpa od guste tkanine i ostavite da se ocedi - oko 2-3 sata.

Cedilo sa domaćim sirom pritisnite nekim težim predmetom u plehu koji je postavljen pod nagibom. Na taj način ćete formirati pitu sira, a tečnost će se bolej ocediti. Ostavite sir da se cedi 12 sati.

Nakon tog vremena izvadite sir iz cedila i posolite ga.

Ukusan domaći sir od kravljeg mleka je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: