Način pripreme
Ove godine rešila sam da koristim dve vrste grožđa.
U neke tegle stavila sam samo belo bez semenki, u druge samo roze.
Napunimo tegle do donje ivice grla, a može i do polovine tegle.
U svaku teglu stavljamo po tri kašike šećera, prelivamo vodom do donje ivice grla.
Ja stavljam u belo grožđe bez semenki i vanilu, koju podelim na tri tegle za aromu.
U roze grožđe ne stavljamo, jer je mnogo aromatično.
U veliku i duboku šerpu na dno stavljamo krpu.
Poređamo tegle, a između njih takođe stavljamo krpu, da se ne polome tokom kuvanja.
Spremnu šerpu stavljamo na ringlu.
Prelivamo toplom vodom, koja je dva prsta iznad tegli sa kompotom.
Ostavljamo da provru, a nakon toga merimo 15 minuta.
Nakon što istekne vreme, isključujemo ringlu, izvadimo tegle sa kompotom od grožđa pomoću hvataljke.
Okrećemo poklopcima na dole i ostavljamo tako dok se ne ohlade tegle sa kompotom od grožđa sa vanilom.