Način pripreme
Prvo što treba da uradite jesta da napravite voćnu smesu. Dobro operite voće. S obzirom na to da sam ja koristila domaće jabuke i kruške, nisam gulila, nego ako su iz prodavnice, dobro iz ogulite. Naseckajte ih na krupne komade. Dodajte bananu i grožđe.
Stavite ih u kaserolu i pospite šećerom. Kada blago puste sok, stavite ih na ringlu i kuvajte ih uz neprestano mešanje otprilike 5-6 minuta. Skinite posudu sa ringle i ostavite da se hladi.
Umutite jaja sa šećerom u penu mikserom.
Dodajte sodu za hleb ugašenu sa kiselim mlekom i sirćetom. Dodajte kakao, cimet, ulje i vanilu i ponovo mešajte kratko mikserom.
Sledeće je brašno sa praškom za pecivo, ali više nemojte mutiti mikserom, nego metalnom žicom za mućenje ili špatulom. Ne smeju ostati grudvice brašna.
Red je na već ohlađenu voćnu smesu. Kada je dodate, lagano izmešajte i sipajte smesu ua kolač u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni 40-45 minuta dok čačkalica ne bude suva.
Kada se ohladi, isecite jesenji kolač na komade i pospite šećerom u prahu.
Jesenji voćni kolač sa kakaom je gotov.