Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Slana Testa»Jednostavno i ukusno slano pecivo sa prazulukom i sirom

Jednostavno i ukusno slano pecivo sa prazulukom i sirom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Jednostavno i ukusno slano pecivo sa prazulukom i sirom
Fotografije: Ivelina
1 / 5
23/11/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
11
"Hajde da uživamo u ovom neverovatno ukusnom i voljenom bugarskom doručku - jednostavno i ukusno slano pecivo sa prazilukom i sirom"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 300 g
  • prašak za pecivo - 1 kesica (10 g)
  • kiselo mleko - otprilike 150 g ili 4 prepunjena s vrha supene kašike
  • sveže mleko - 5 supenih kašika
  • ulje - 6 supenih kašika
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 2 kašičice
  • Za nadev
  • kravlji sir - 125 g
  • praziluk - 1 komad + 2 supene kašike + 40 ml vode, sve za dinstanje
  • čubar - ili divlja nana, po ukusu
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
* merne jedinice

Način pripreme

Recept za testo je star i isproban, a nadev sa prazulukom je moja ideja. Rukom umesimo testo. Treće je veoma jednsotavno za posao i od testa je koja se ne lepe po rukama. Probajte i zavolećete ovo testo. Možete napravite različite nadeve za njega i čak samo sir.

Prvo dinstamo naseckani praziluk sa otprilike 40 ml vode i 2 supen ekašike ulja, da prazuluk dobro omeška. Aromatizujemo čubrom ili divljom nanom, šta vam se dopada. Ostavljamo da se ohladi.

Uključujemo rernu da se zagreva do 200°C.

U širokoj posudi mutimo brašno sa praškom za pecivo, dodajemo so i šećer. Mešamo.

Pravimo udubljenje i u njega izmerimo i sipamo potrebnu količinu ulja, sveže mleko i kiselo mleko.

Testo mešamo prvo drvenom kašikom i posle domesimo rukom. Oblikujemo u loptu i sipamo na nabrašnjenu radnu površinu.

Pomoću oklagije razvijamo koru debljine 0-5 cm ili 1 cm, ako je deblja, imaćete manje komada peciva sa sirom.

Pomoću čaše ili posudice prečnika 8-10 cm sečem kružiće. Isečke ponovo premesim ponovo razvijam, sečem dok ne potrošim.

Na svaki kružić stavljam po jednu kašičicu nadeva koji čini dinstani praziluk i izmrvljeni sir.

Pomoću četke premazujem krajeve svakog kružića vodom.

Savijam na pola i pritiskam krajeve da se zalepe.

Ređam u tepsiju obloženu papirom za pečenjem.

Pecivo sa sirom premazujem umućenim jajetom.

Gotovo pecivo sa sirom stavljam u prethodno zagrejanu rernu na 200 °C i pečem bez ventilatora otprilike 20 minuta ili dok se ne dobije tamno-zlatna boja.

Gotovo pecivo sa sirom hladim na rešetci.

Sjajne piroške sa sirom možete servirati sa jogurtom ili drugim ukusnim napitkom! To je po Vašoj želji!

Hajde da uživamo u ovom neverovatno ukusnom i voljenom bugarskom doručku - jednostavno i ukusno slano pecivo sa prazilukom i sirom.

Savet: Možete napravite samo sa datom količinom od 125 g sira tako što dodate jedno jaje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: