Način pripreme
Recept za testo je star i isproban, a nadev sa prazulukom je moja ideja. Rukom umesimo testo. Treće je veoma jednsotavno za posao i od testa je koja se ne lepe po rukama. Probajte i zavolećete ovo testo. Možete napravite različite nadeve za njega i čak samo sir.
Prvo dinstamo naseckani praziluk sa otprilike 40 ml vode i 2 supen ekašike ulja, da prazuluk dobro omeška. Aromatizujemo čubrom ili divljom nanom, šta vam se dopada. Ostavljamo da se ohladi.
Uključujemo rernu da se zagreva do 200°C.
U širokoj posudi mutimo brašno sa praškom za pecivo, dodajemo so i šećer. Mešamo.
Pravimo udubljenje i u njega izmerimo i sipamo potrebnu količinu ulja, sveže mleko i kiselo mleko.
Testo mešamo prvo drvenom kašikom i posle domesimo rukom. Oblikujemo u loptu i sipamo na nabrašnjenu radnu površinu.
Pomoću oklagije razvijamo koru debljine 0-5 cm ili 1 cm, ako je deblja, imaćete manje komada peciva sa sirom.
Pomoću čaše ili posudice prečnika 8-10 cm sečem kružiće. Isečke ponovo premesim ponovo razvijam, sečem dok ne potrošim.
Na svaki kružić stavljam po jednu kašičicu nadeva koji čini dinstani praziluk i izmrvljeni sir.
Pomoću četke premazujem krajeve svakog kružića vodom.
Savijam na pola i pritiskam krajeve da se zalepe.
Ređam u tepsiju obloženu papirom za pečenjem.
Pecivo sa sirom premazujem umućenim jajetom.
Gotovo pecivo sa sirom stavljam u prethodno zagrejanu rernu na 200 °C i pečem bez ventilatora otprilike 20 minuta ili dok se ne dobije tamno-zlatna boja.
Gotovo pecivo sa sirom hladim na rešetci.
Sjajne piroške sa sirom možete servirati sa jogurtom ili drugim ukusnim napitkom! To je po Vašoj želji!
Hajde da uživamo u ovom neverovatno ukusnom i voljenom bugarskom doručku - jednostavno i ukusno slano pecivo sa prazilukom i sirom.
Savet: Možete napravite samo sa datom količinom od 125 g sira tako što dodate jedno jaje.