Način pripreme
Šaran se očisti, opere i posoli. Ovako posoljena riba, ostavlja se nekoliko sati u frižideru.
Za to vreme se priprema punjenje. Dva luka se iseckaju na sitno i proprže na vrućoj masti. Kada luk postane staklast, dodajte oprani pirinač i šoljicu vode. Posolite po ukusu, izmrvite suvu papriku, dodajte alevu papriku, biber i sušenu nanu. Dodati pola šoljice vode, dodati izmrvljene orahe i kuvati dok se tečnost ne upije.
Napunite golog šarana delom pripremljenog nadeva, a ostatak rasporedite na dno pleha. Još jedna čaša vode se sipa u pleh.
Koža šarana se premaže sa malo ulja, naprave se tri reza i u svaki se stavi kriška limuna. Pleh sa pečenom ribom obložite aluminijumskom folijom i stavite u rernu.
Punjeni goli šaran se peče u rerni na 200 stepeni oko 1 sat, zatim se skine folija i riba se peče još 15-20 minuta ili dok lepo ne porumeni.