Bonapeti.rs»Recepti»Palačinke»Palačinke sa kiselom pavlakom i kremom od pomorandže

Palačinke sa kiselom pavlakom i kremom od pomorandže

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841002k240
Palačinke sa kiselom pavlakom i kremom od pomorandže
Fotografije: Ivelina
1 / 3
30/01/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
10
"Sjajne palačinke sa pavlakom i aromom pomorandže"

Potrebni sastojci

  • kisela pavlaka - 200 g
  • jaja - 2 komada
  • brašno - 300 g
  • ključala voda - 600 ml
  • gazirani napitak - 1 šolja
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 1 supena kašika
  • biljno ulje - za prženje
  • Krem od pomorandže
  • sveže mleko - 500 ml (po mogućstvu punomasno)
  • pomorandže - 1 velika (organske)
  • žumanca - 3 komada
  • šećer - 130 g
  • kukuruzni skrob - 60 g (ili pšenični skrob)
* merne jedinice

Način pripreme

Krem od pomorandže je odličan za nadev torti i palačinki ili prosto za serviranje u čaši.

Počnite sa spremanjem krema tako što zagrejete mleko sa korom pomorandže (bez belog dela) na srednjoj vatri. Mleko ne sme da uzavri, kada ga zagrejete, skinite ga sa ringle i nastavite sa pripremom.

Iscedite jednu pomorandžu (otprilike 100 ml soka) i ostavite sok sa strane, nakon čega umutite žumanca sa šećerom.-

Kada se dobije lagan krem, dodajte kukuruzni skrob ili drugi skrob.

Dobijena smesa će postati mnogo gusta, ako je potrebno, dodajte nekoliko supenih kašika mleka (prethodno zagrejano mleko).

Sada polako dodajte celo mleko nastavljajući sa mešanjem. Sipajte celu tečnu smesu (mleko, jaja, šećer i kukuruzni skrob) u šerpu koju smo koristili za zagrevanje mleka, uvek čuvajući koru pomorandže i kuvajte na srednjoj vatri uz neprestano mešanje.

Kada krem počne da se zgušnjava, izvadite koru i dodajte sok od pomorandže - samo polovinu kako biste dobili gust krem, i ceo kako biste dobili tečniji krem.

Pravljenje palačinki:

Pomešajte kiselu pavlaku sa sodom i mešajte dok se ne formiraju mehurići.

Dodajte jaja, brašno, šećer i so u kiselu pavlaku, dobro izmešajte.

Postepeno sipajte vrelu vodu i dobro izmešajte testo. Zapržite palačinke u tiganju dok ne budu gotove sa obe strane.

Servirajte palačinke punjene kremom i posute šećerom u prahu, ne zaboravite maslac!

Palačinke sa kiselom pavlakom i kremom od pomorandže su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: