Način pripreme
1. Karamelizujte 2-3 kašike šećera i rasporedite karamel u 2 ili 3 vatrostalne posude za flan.
2. Umutite jaja sa dve kašike šećera ne koristeći mikser, da ne dobijete vazdušastu penu.
3. Narendajte na fino rende za citruse pola kore pomorandže i stavite u jaja.
Sipajte mleko i promešajte.
4. Sipajte smesu u čaše i stavite u posudu sa vodom, tako da nivo dođe do sredine kalupa.
5. Pecite tako na pari u zagrejanoj rerni na 150 stepeni oko sat ii dok se flan ne stegne i dobije blagu preplanulost po površini.
6. Ostavite da se ohladi i za to vreme oljuštite ivice preostale polovine pomorandže. Važno je da oljuštite samo narandžasti deo, da posle ne gorči. Prelijte sa malo vode i kuvajte 8 minuta.
Bacite preostalu vodu ako nije uvrela. Sipajte još malo, teko toliko a prekriva kore jedan prst. Stavite preostali šećer i kuvajte još 8 minuta ili dok se sirup ne zgusne.
7. Da biste servirali ukusan desert prođite po ivicama kalupa nožem i okrenite u tanjir. Prelijte svaki flan sa malo gustog sirupa od pomorandže i ukrasite kandiranim koricama.
Nek vam je slatko! Flan od pomorandže sa kremom od jaja je sjajan!