Način pripreme
Postoji ogroman broj recepata za pravljenje kolača tako što se doda suvo grožđe, orašasti plodovi, čokolada, voće, jabuke, ušećereno voće, cimet i dr.
Predlažem da napravite kolač sa kiselom pavlakom ili samo sa kiselom pavlakom. Njegova karakteristika je što je kisela pavlaka uključena u testo. Postoji varijanta da odvojite malo kisele pavlake i da namažete odozgo kolač.
Umutite jaja sa šećerom dok ne pobele. Smesa treba da udvostruči svoju zapreminu ili da ustrostruči.
Dodajte kiselu pavlaku, izmešajte. Dodajte ulje, izmešajte sporim pokretima i pažljivo kako bi ostao obim jaja.
Sipajte brašno i dodajte prašak za pecivo i vanilu. Dodajte vanilu u brašnp, tako čuva svoju aromu. Ako je vanila tečna, dodajte je u smesu od jaja. Mutimo, dobija se testo konzistencije kisele pavlake.
Podelite testo na dva dela približno jednake veličine. U jedan dodajte kakao i izmešajte.
U kalup (ako je silikonski, nemojte ga mazati uljem) raširite tamno testo.
Ako koristite orahe, dodajte u svetlu smesu. Ako koristite sušeno voće, naseckane ih pomešajte kako vam se dopada.
Dobili smo lagano testo.
Stavljamo u prethodno zagrejanu rernu, pečemo na 180 stepeni. Gornji deo treba da postane braon boje. Najbolje je da čačkalicom zabodenom u kolač proveravamo da li je gotovo, treba da izađe suva.
Kolač sa kiselom pavlakom i kakaom je gotov.