Način pripreme
Pileći bataci se operu i stavljaju u šerpu. Beli luk se izgnječi nožem i stavlja se u šerpu. Posoli se i sipa se voda da pokrije piletina. Kada provri, smanjuje se i ostavlja se dok se meso ne skuva. Zatim se vade bataci i ostavljaju se sa strane.
U šerpu se stavlja opran i oljušten krompir da se skuva.
Kada se skuva, izvadi se i kada se ohladi, gnječi se u pire. U njega se dodaje so, crni biber, beli luk u prahu, aleva paprika, 3 supene kašike brašna i izrendani kačkavalj. Sve se dobro pomeša.
Rukama se skida meso sa pilećih bataka i čuvaju se kosti. Meso se sitno nasecka i dodaje se u smesu od krompira i ponovo se dobro pomeša.
U ruku se uzima deo smese i lagano se spljeska. Uzima se jedna od kostiju i stavlja se u sredinu, zatim se dodaje još smese i oblikuje se da se dobije kao pileći batak. Ovo se ponavlja sa ostatkom kostiju i smese.
Za pohovanje bataka u 3 različita tanjira se raspoređuju prezle, brašno i umućeno jaje. Bataci se prvo uvaljaju u brašno, zatim u jaje i na kraju u prezle.
Zagreje se dosta ulja i bataci se prže dok ne postanu zlatasti sa svih strana. Pre serviranja se ostavljaju da se ocedi višak masnoće.
Pohovane pileće batake sa krompirom obavezno serviramo sa hladnim pivom.