Bonapeti.rs»Recepti»Grickalice»Barovi»Zdrav flapdžak sa urmama

Zdrav flapdžak sa urmama

SweetMomSweetMom
Početnik
14
Zdrav flapdžak sa urmama
Fotografije: SweetMom
1 / 5
27/02/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
4
"Ideja za zdrav doručak ili međuobrok. Uvek je dobra ideja da imate nešto ukusno pod rukom."

Potrebni sastojci

  • ovsene pahuljice - 400 g
  • urme - 300 g i suvo grožđe ili drugo meko sušeno voće
  • marinirande korice - 40 g ili pomorandže
  • šećer muskovado - 150 g
  • maslac - 125 g
  • miks semenki - 60 g
  • sirup od agave - 90 g
  • voda - 90 g
  • karanfilić - 1 - 3 kašičice
  • cimet - 1 - 2 supene kašike ili miks začina za pečenje
* merne jedinice

Način pripreme

Obavezno pripremite sastojke u potrebnim proporcijama u posudicama pre početka kuvanja.

Korice pomorandže treba da budu u potpunosti oprane vrućom vodom i sapunom. Ogulite unutrašnju beli kožicu, jer je gorka.

U nutribuletu ili blenderu miksajte sirup od agave sa vodom, urmama ili drugim sušenim mekim voćem, koricama pomorandže.

Malo pre nego što počnete sa miksanjem blenderom, stavite maslac u šerpu da se istopi na ringli. Kada postane tečan, u njega dodajte šećer, semenke i ovsene pahuljice, začine, neprestano mešajte. Nakon toga dodajte i miks iz blendera. Neprestano mešajte. Isključite ringlu, nastavite da mešate.

Tako dobijenu smesu sipajte u tepsiju ili kalupčiće čije ste dno obložili papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni otprilike 15-20 minuta. Kada je flapdžak gotov, može da se primeti blaga korica po površini, kao i da se oseti prijatna aroma začina.

Isključite rernu, izvadite i naseckajte, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, ničim ne pokrivajte. Nakon potpunog hlađenja možete poslužiti komade flapdžaka u kutiji sa poklopcem. Sada već imate zdrav, mekan i sladak doručak, savršen za kombinaciju sa jutarnjom kafom ili čajem.

Ovaj zdrav recept je savršen za ljuda bilo kog uzrasta, jer je flapdžak mekan i zdrav, a prisustvo konzervanasa je gotovo na nuli, isključujući, možda, prisustvo agava sirupa. Ako ste dijabetičari, možda nije odgovarajuć za vas. Konsultujte se sa svojim lekarom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: