Način pripreme
Obavezno pripremite sastojke u potrebnim proporcijama u posudicama pre početka kuvanja.
Korice pomorandže treba da budu u potpunosti oprane vrućom vodom i sapunom. Ogulite unutrašnju beli kožicu, jer je gorka.
U nutribuletu ili blenderu miksajte sirup od agave sa vodom, urmama ili drugim sušenim mekim voćem, koricama pomorandže.
Malo pre nego što počnete sa miksanjem blenderom, stavite maslac u šerpu da se istopi na ringli. Kada postane tečan, u njega dodajte šećer, semenke i ovsene pahuljice, začine, neprestano mešajte. Nakon toga dodajte i miks iz blendera. Neprestano mešajte. Isključite ringlu, nastavite da mešate.
Tako dobijenu smesu sipajte u tepsiju ili kalupčiće čije ste dno obložili papirom za pečenje. Pecite na 200 stepeni otprilike 15-20 minuta. Kada je flapdžak gotov, može da se primeti blaga korica po površini, kao i da se oseti prijatna aroma začina.
Isključite rernu, izvadite i naseckajte, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, ničim ne pokrivajte. Nakon potpunog hlađenja možete poslužiti komade flapdžaka u kutiji sa poklopcem. Sada već imate zdrav, mekan i sladak doručak, savršen za kombinaciju sa jutarnjom kafom ili čajem.
Ovaj zdrav recept je savršen za ljuda bilo kog uzrasta, jer je flapdžak mekan i zdrav, a prisustvo konzervanasa je gotovo na nuli, isključujući, možda, prisustvo agava sirupa. Ako ste dijabetičari, možda nije odgovarajuć za vas. Konsultujte se sa svojim lekarom.