Panetone sa urmama i bademima

Panetone sa urmama i bademima
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 10
29/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema30 min.
Skuvaj35 min.
Ukupno65 min.
Porcije2
"Neverovatni panetone sa urmama i bademima, zbog kojih vredi da pozovete goste"

Potrebni sastojci

  • Kvas
  • brašno - 360 g (polovina je za pokrivanje kvasa)
  • sveže mleko - 80 ml
  • jaja - 1 komad
  • kvasac - 25 g
  • Testo
  • brašno - 200 g
  • jaja - 4 komada
  • kravlji maslac - 170 g, meki, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 120 g
  • bademi - 80 g
  • urme - 12 komada
  • Glazura
  • belance - 1 komad (35 g)
  • smeđi šećer - 200 g
  • maron glas - (Marron glace) - 1 komad, ušećereni kesten
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Za preliminarni kvas umesite meko testo od 80 ml svežeg mleka, kvasca, umućenog jajeta i 180 g brašna. Stavite u posudicu, pokrijte s ostalih 180 g brašna i uvijte streč folijom.

Stavite kvas na jednu noć u frižider.

2. Da biste umesili osnovno testo za Panetone, dobar pomoćnik bio bi kuhinjski robot ili mikser sa nastavcima za testo. Ručno mešenje bilo bi teže i dugotrajnije.

Kvas iz frižidera stavite u posudu uređaja, sipajte jaja lagano umućena sa šećerom i ostalih 200 grama brašna.

3. Mesite 11 minuta uređajem, tako što u poslednjih 5 dodajete i maslac u malim komadima, dok se celokupno ne integriše i ne dobije glatko, meko i blistavo testo.

4. Pokrijte posudu i ostavite da naraste na sat vremena na toplom.

Za to vreme obradite bademe i urme.

5. Bademe veoma lagano zapecite u suvom tiganju ili u slaboj rerni, nakon toga ih iseckajte.

Urme očistite od koštica i isecite na male komade.

6. Gotovo testo za Panetone premesite još jednu minutu - dve i rasprostrite po nabrašnjenoj površini u kalup u kvadrat 30/20 cm.

Rasporedite bademe i urme i savijte testo. Premesite ga zajedno sa punjenjem kako bi se svuda rasporedilo.

7. Testo podelite na 2 jednaka dela, svaki sa približnom težinom 700 g.

Oblikujte u lopte i stavite u kalupe za panetone sa osnovom 15.5 cm i visinom 12.5-13 cm, prethodno nauljene ili obložene papirom za pečenje. Kuhinjskim makazama isecite po sredini u obliku krsta ili otkinite od testa i stavite po jednu malu loptu odozgo.

Kalupe pokrijte folijom i ostavite oba panetoneta da narastu još jednom na 2-3 sata.

8. Pecite na 170 stepeni 35-40 minuta.

Kada bude gotovo, prema tradiciji panetone se ostavlja da se ohladi na sledeći način:

Vadi se iz kalupa i na 2 cm od osnove poprečno se ubacije dugački štap. Kolač os testa se okreće sa glavom na dole, a krajevi štapa se oslanjaju na dve tvrde i stabilne površine, tako da panetone visi i da se hladi naopako.

Ukoliko ne želite da ispunite ovaj uslov, onda je hlađenje na tradicionalni način na rešetci takođe opcija.

9. Za glazuru sameljite smeđi šećer sa ušećerenim maron glasom. Smeđi prah umutite sa belancem i zalijte oba panetona sa urmama i bademima.

Ostavite glazuru da se osuši minimum na 15-20 minuta, pre nego što poslužite i isečete.

Po želji pospite šećerom u prahu, koji je za još lepši efekat.

Neka vam je slatko.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: