Način pripreme
Da biste napravili ove mini tartalete prvo napravite osnovu.
U suvom tiganju zapecite lešnike na nekoliko minuta i ostavite ih da se ohlade.
Očistite urme od koštica i ukoliko su previše suve, namočite ih u vrućoj vodi na 10-15 minuta.
Nakon toga ih ocedite i stavite u belnder zajedno sa lešnicima, prstohvatom soli, punom kašikom kikiriki putera i brašnom od rogača (kakao).
Blendajte smesu u kratkim pulsacijama, nakon čega je rasporedite u kalupe pritiskajući. Oblikujte osnovu i mali bord.
Za taj cilj sam koristila male silikonske kalupe za mafine prečnika 6 cm.
Kalupe sa osnovom stavite u frižider na 30 minuta, a za to vreme pripremite žele od malina.
Koristila sam zamrznute maline koje sam pomešala sa jednom kašikom stevije u prahu, stavila sam na ringlu i kuvala 5 minuta koliko je potrebno da maline puste sok i svoju aromu. Vodu nisam dodavala, zato što su maline bile zamrznute. Steviju možete zameniti medom ili javorovim sirupom, a zašto da ne i kašikom, dve šećera, svako prema svom ukusu.
Zatim sam izgnječila maline viljuškom i procedila sam ih kako bih uklonila semenke.
U sok od malina sam dodala 2 pune kašike čia semenki. Izmešala sam i ostavila da odstoje 30 minuta, neophodno vreme da čia nabubri.
Kada je to vreme prošlo, napunila sam tartalete slatkom od malina.
Istopila sam čokoladu i malo ulja u posudi na vodenoj pari. Može i u mikrotalasnoj rerni dva puta po 30 sekundi.
Tartalete sam zalila sam po kašičicom čokolade i dekorisala sam sa malo svežih borovnica i naseckanim bademom.
Vratite u frižider na još sat vremena i nakon toga možete uživati u ovim ukusnim i zdravim mini tartaletama sa malinama i čokoladom.
Neka vam je slatko!