Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Špargle sa slaninom u kremastom sosu

Špargle sa slaninom u kremastom sosu

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k78816k967
Špargle sa slaninom u kremastom sosu
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 5
18/04/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Poslužite seosko jelo sa tostom i jedite špargle sa slaninom u kremastom sosu sa veseljem i oduševljenjem."

Potrebni sastojci

  • špargle - 500 g (250 g bele i 250 g zelene)
  • mladi beli luk - 2 velika struka
  • mladi luk - 4 struka
  • peršun - 4 kašike, iseckan
  • slanina - 80 g dimljena
  • brašno - 2 kašike, sa vrhom
  • maslinovo ulje - oko 40 ml
  • so - po ukusu
  • šećer - 1 kašičica
  • biber - 1 prstohvat
  • suvo povrće - 1 velikodušan prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Bele špargle oljuštite finom ljuštilicom za povrće. Uklonite žilavi deo pri dnu i isecite na komade od 2-3 cm.

Odvojite vrhove, a preostale delove stavite da se kuvaju u vodi sa kašikom soli i kašikom šećera. Kuvajte ih oko 10-15 minuta ne dozvoljavajući da postanu previše mekane do tačke da se raspadnu. Kada su gotove, ocedite špargle iz vode i sačuvajte bujon.

Zelene špargle očistite i isecite na štapiće iste dužine. Ostavite ih za sada po strani.

Iseckajte mladi luk i beli luk i stavite ih da se prže na maslinovom ulju u tiganju. Kada malo omekšaju posolite i dodajte zelene špargle i polovinu peršuna, a posle minut-dva - slaninu isečenu na trakice (kratke). Mešajte dok slanina ne promeni boju i ne pusti ukus.

Zatim sipajte brašno i pržite uz stalno mešanje.

Ulijte oko 800 ml bujona od kuvanja belih špargli i kuvajte dok ne dobijete kremasti sos. Gustinu sosa možete podesiti po svom ukusu.

Dodajte prstohvat bibera, obilan prstohvat sušenog povrća i vrhove bele špargle. Kuvajte dok ne omekša, što se dešava relativno brzo. Na kraju u jelo sa šparglama i dodajte preostali peršun.

Poslužite domaće jelo sa tostom i jedite špargle sa slaninom u kremastom sosu sa veseljem i oduševljenjem.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: