Način pripreme
Bele špargle oljuštite finom ljuštilicom za povrće. Uklonite žilavi deo pri dnu i isecite na komade od 2-3 cm.
Odvojite vrhove, a preostale delove stavite da se kuvaju u vodi sa kašikom soli i kašikom šećera. Kuvajte ih oko 10-15 minuta ne dozvoljavajući da postanu previše mekane do tačke da se raspadnu. Kada su gotove, ocedite špargle iz vode i sačuvajte bujon.
Zelene špargle očistite i isecite na štapiće iste dužine. Ostavite ih za sada po strani.
Iseckajte mladi luk i beli luk i stavite ih da se prže na maslinovom ulju u tiganju. Kada malo omekšaju posolite i dodajte zelene špargle i polovinu peršuna, a posle minut-dva - slaninu isečenu na trakice (kratke). Mešajte dok slanina ne promeni boju i ne pusti ukus.
Zatim sipajte brašno i pržite uz stalno mešanje.
Ulijte oko 800 ml bujona od kuvanja belih špargli i kuvajte dok ne dobijete kremasti sos. Gustinu sosa možete podesiti po svom ukusu.
Dodajte prstohvat bibera, obilan prstohvat sušenog povrća i vrhove bele špargle. Kuvajte dok ne omekša, što se dešava relativno brzo. Na kraju u jelo sa šparglama i dodajte preostali peršun.
Poslužite domaće jelo sa tostom i jedite špargle sa slaninom u kremastom sosu sa veseljem i oduševljenjem.
Prijatno!