Način pripreme
Za ove ukusne đuvečare sa brokolijem i piletom možete koristiti pileće meso kako od bataka, tako i pileći file u zavisnosti od vašeg ukusa.
Ja sam izabrala da napravim sa otkoštenim batacima sa kojih sam skinula kožicu.
Kuvajte meso skoro dok ne bude gotovo sa malo soli i nekoliko zrna crnog bibera.
U međuvremenu skinite formiranu penu.
U drugoj posudi zagrejte vodu i čim voda uzavri, blanširajte brokoli, prethodno naseckan na ružice, na 5 minuta.
Nakon toga ocedite i odmah stavite brokoli u ledenu vodu.
Pripremite 3 đuvečare i u njih rasporedite brokoli.
Meso naseckajte na zalogaje i dodajte i njih.
Bujon procedite i sačuvajte.
Napravite Bešamel sos tako što zagrejete maslac i ulje i zapržite u njima brašno. Ja sam koristila integralno brašno, ali vi možete da napravite Bešamel i sa belim pšeničnim brašnom.
Čim brašno promeni svoju boju, počnite da dodajete pileći bujon u mlazu, neprestano mešajući da se ne bi formirale grudvice.
U sos dodajte so, crni biber i muskatni oraščić i ostavite na slaboj ringli na nekoliko minuta dok se sos blago ne zgusti.
Nije neophodno da bude mnogo gust, zato što će se prilikom pečenja dodatno zgustiti.
Rasporedite sos u đuvečare, treba gotovo da prekrije brokoli i pileće meso.
Kačkavalj naseckajte na tanke trake i pokrijte đuvečare njime, nakon čega pospite izrenadnim Grana Padano sirom.
Stavite đuvečare sa piletom da se peku otprilike 30 minuta dok se ne dobije zlatasta boja.
Đuvečare sa brokolijem i piletom servirajte uz čašu belog vina i uživajte u jednom ukusnom ručku ili večeri.
Prijatno!