Način pripreme
Luk se očisti i sitno nasecka. Šargarepa se oguli i opere. Izrenda se. Sveža salama se takođe izrenda.
U tiganj se stavlja više ulje da se zagreje. Dodaju se luk i šargarepe da se zaprže, dodaje se i prstohvat šećera.
Dodaje se salama da se blago zaprži i da se pusti svoj ukus. Začinjava se solju. Kačkavalj se izrenda.
Kore za piteu se seku na dva dela po dužini, kroz sredinu. Priprema se podmazana tepsija.
Za pravljenje jedne pitice koriste se dve polovine kora. Jedna kora se premazuje uljem. Na nju se stavlja druga kora.
Stavlja se propržen nadev po dužini na kratki kraj tako što se ostavlja malo sa strane za zavijanje. Posipa se sa malo kačkavalja.
Uvija se jednom u željenu debljinu. Uvija se sa oba kraja, tako da ne izlazi nadev sa strane i dodatno se uvija cela kora. Ređa se u pripremljenu tepsiju.
Nadev se priprema tako da ga bude dovoljno za sve pitice. Isto se ponavlja sa svim piticama. Odozgo se premazuju uljem ostalim od zapržavanja nadeva.
Peku se dok ne budu gotove.
Pitice sa svežom salamom i kačkavaljem su jedan od naših omiljenih doručkova.