Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnji milibroti sa domaćom marmeladom od šipka

Uskršnji milibroti sa domaćom marmeladom od šipka

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Uskršnji milibroti sa domaćom marmeladom od šipka
Fotografije: Rositsa Petrova
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"Prelepi uskršnji milibroti za Uskršnju slavsku trpezu Pogledajte kako da ih pripremite"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1.100 - 1.200 g
  • kvasac - 14 g suvi (2 pakovanja × 7 g)
  • sveže mleko - 250 ml
  • jaja - 6 komada
  • maslac - 100 g (može i mast)
  • ulje - 150 ml
  • šećer - 320 g
  • vanila - 2 komada (po 0, 2 g)
  • pomorandža - 1 komad (samo kora)
  • limun - 1 komad (samo kora)
  • nadev
  • marmelada od šipka - 200 g
  • suvo grožđe - 200 g
  • rum - 50 ml
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Potopite suvo grožđe u rum na nekoliko sati.

Kvasac se rastvori u 50 ml mlakog mleka sa 2 kašike šećera i 3-4 kašike od brašna. Ostavite da se narasta oko 10-15 minuta na toplom mestu. Svi proizvodi treba da budu na sobnoj temperaturi.

Rastopite maslac (mast) i dodajte ulje.

Brašno se proseje i napravite udubljenje u njemu.

Umutite jaja sa šećerom. Dodajte ostatak svežeg mleka, vanilu, polovinu masnoće, mešavinu kvasca i kore citrusa.

Sve se dodaje u brašno i umesi se meko nelepljivo milibrot testo. Nakon što je testo spremno, počinjemo da dodajemo preostalu masnoću. Mesite veoma masnim rukama dok ne bude gotovo. Testo treba da bude meko i elastično. Ostavite da narasta sat-dva, zavisi od temperature prostorije.

Nakon što se udvostruči zapremina, malo se premesi, pa se prave fitilji, u čiju sredinu stavljajte 1-2 kašičice od marmelade od šipka i suvog grožđa. Oblik uskršnjeg milibrota je po ukusu. Zavisi i od kalupa koje ćete koristiti za pečenje.

Pleteni uskršnji milibroti se stavljaju u posude za pečenje i ostavljaju da narastu najmanje 40-60 min. Narasli kolači se pažljivo premazuju četkom sa 1 žumancetom umućenim sa malo vode - 1-2 kašičice.

Pospite obilno šećerom i pecite na 150 stepeni prvih 10 minuta, pa pojačajte temperaturu na 170 još 25-30 minuta.

Spremnost proverite drvenim štapićem, čim izađe suv, uskršnji milibrot sa marmeladom od šipka je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: