Način pripreme
Potopite suvo grožđe u rum na nekoliko sati.
Kvasac se rastvori u 50 ml mlakog mleka sa 2 kašike šećera i 3-4 kašike od brašna. Ostavite da se narasta oko 10-15 minuta na toplom mestu. Svi proizvodi treba da budu na sobnoj temperaturi.
Rastopite maslac (mast) i dodajte ulje.
Brašno se proseje i napravite udubljenje u njemu.
Umutite jaja sa šećerom. Dodajte ostatak svežeg mleka, vanilu, polovinu masnoće, mešavinu kvasca i kore citrusa.
Sve se dodaje u brašno i umesi se meko nelepljivo milibrot testo. Nakon što je testo spremno, počinjemo da dodajemo preostalu masnoću. Mesite veoma masnim rukama dok ne bude gotovo. Testo treba da bude meko i elastično. Ostavite da narasta sat-dva, zavisi od temperature prostorije.
Nakon što se udvostruči zapremina, malo se premesi, pa se prave fitilji, u čiju sredinu stavljajte 1-2 kašičice od marmelade od šipka i suvog grožđa. Oblik uskršnjeg milibrota je po ukusu. Zavisi i od kalupa koje ćete koristiti za pečenje.
Pleteni uskršnji milibroti se stavljaju u posude za pečenje i ostavljaju da narastu najmanje 40-60 min. Narasli kolači se pažljivo premazuju četkom sa 1 žumancetom umućenim sa malo vode - 1-2 kašičice.
Pospite obilno šećerom i pecite na 150 stepeni prvih 10 minuta, pa pojačajte temperaturu na 170 još 25-30 minuta.
Spremnost proverite drvenim štapićem, čim izađe suv, uskršnji milibrot sa marmeladom od šipka je gotov.