Način pripreme
Pomešamo sveže mleko sa kvascem, 1 supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna. Ostavljamo otprilike 10-15 minuta da se kvasac aktivira.
Posebno mutimo jaja sa šećerom. Dodajemo vanilu sa korom limuna. Ovu smesu sipamo u aktivirani kvasac.
Počinjemo da dodajemo prosejano brašno malo po malo. S vremena na vreme dodajemo istopljeni kravlji maslac. Mesimo meko i elastično testo. Od brašna će sa sigurnošću ostati. Ostavljamo da naraste 2 sata /na toplom/.
Gotovo testo delimo na lopte otprilike 53-55 g. Mojih je ispalo 25 komada. Svaku loptu pomoću ruku razvijamo u vrpcu. Presavijamo na pola, uvijamo i pravimo kao đevrek.
Po sredini stavljamo ratluk. Stavljamo u kalup na papir za pečenje. Ostavljamo da milibrot sa ratlukom ponovo naraste, otprilike 30 minuta.
Mažemo umućenim žumancem sa svežim mlekom. Blago posipamo listićima badema. Pečemo u dobro zagrejanoj rerni na 180 °C otprilike 45-50 minuta.
Kada milibroti dobiju željenu boju stavljamo komad folije unutra da ne bi mnogo goreli.
Čim ga izvadimo iz rerne, mažemo istopljenim medom za sjaj naših uskršnjih milibrota sa ratlukom.