Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Uskršnji milibroti sa ratlukom

Uskršnji milibroti sa ratlukom

Uskršnji milibroti sa ratlukom
Fotografije: Lesno i vkusno s Katya
1 / 5
20/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
220 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
270 min.
Porcije
20
"Ako nemate dobar recept za milibrote, mi vam nudimo ovaj"

Potrebni sastojci

  • kvasac - 1 kesica /7 g/
  • jaja - 3
  • sveže mleko - 200 ml, mlako
  • šećer - 1/2 šolje /šolja je od 200 ml/
  • vanila - 1
  • limun - izrendana kora jednog
  • brašno - otprilike 700 g
  • kravlji maslac - 120 g, istopljen
  • žumance - 1 sa malo svežeg mleka, za premazivanje
  • ratluk
  • badem listići
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešamo sveže mleko sa kvascem, 1 supenom kašikom šećera i 2 supene kašike brašna. Ostavljamo otprilike 10-15 minuta da se kvasac aktivira.

Posebno mutimo jaja sa šećerom. Dodajemo vanilu sa korom limuna. Ovu smesu sipamo u aktivirani kvasac.

Počinjemo da dodajemo prosejano brašno malo po malo. S vremena na vreme dodajemo istopljeni kravlji maslac. Mesimo meko i elastično testo. Od brašna će sa sigurnošću ostati. Ostavljamo da naraste 2 sata /na toplom/.

Gotovo testo delimo na lopte otprilike 53-55 g. Mojih je ispalo 25 komada. Svaku loptu pomoću ruku razvijamo u vrpcu. Presavijamo na pola, uvijamo i pravimo kao đevrek.

Po sredini stavljamo ratluk. Stavljamo u kalup na papir za pečenje. Ostavljamo da milibrot sa ratlukom ponovo naraste, otprilike 30 minuta.

Mažemo umućenim žumancem sa svežim mlekom. Blago posipamo listićima badema. Pečemo u dobro zagrejanoj rerni na 180 °C otprilike 45-50 minuta.

Kada milibroti dobiju željenu boju stavljamo komad folije unutra da ne bi mnogo goreli.

Čim ga izvadimo iz rerne, mažemo istopljenim medom za sjaj naših uskršnjih milibrota sa ratlukom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: