Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Milibrot rolat sa marmeladom od šipka

Milibrot rolat sa marmeladom od šipka

Milibrot rolat sa marmeladom od šipka
Fotografije: Kristian Aleksandrov
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
4
"Vi odlučujete da li ćete ovaj milibrot rolat jesti za doručak ili kao desert posle večere"

Potrebni sastojci

  • brašno - 700 g
  • sveže mleko - 200 ml
  • šećer - 1 šolja
  • kravlji maslac - 80 g, istopljeni
  • jaja - 3 komada
  • kvasac - 7 g, suvi
  • so - 1/2 kašičice
  • vanila - 2 kesice
  • marmelada od šipka - 4 supene kašike
  • Za premazivanje
  • žumanca - 1 komad
  • sveže mleko - 1 kašičica
  • ulje - 1/2 kašičice
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejemo brašno u tepsiju i od njega odvajamo 1 šolju. Zagrejemo sveže mleko i u njega sipamo kvasac, 1 supenu kašiku šećera i 1 supenu kašiku brašna prosejanog u tepsiju.

Mešamo dok se ne dobije kaša i pokrivamo folijom. Ostavljamo tako na 10 minuta.

U posudi mutimo jaja sa šećerom rukom.

Nakon toga u sredini brašna u tepsiji pravimo udubljenje i unutra sipamo so, vanilu, smesu sa kvascem, polovinu istopljenog maslaca i umućena jaja sa šećerom.

Mešamo drvenom kašikom i počinjemo da mesimo dok se ne dobije meko i blago lepljivo testo. Ukoliko bude potrebno dodajemo i po malo odvojenog brašna, ali testo treba da ostane blago lepljivo.

Nastavljamo sa mešenjem tako što mažemo ruke s malo ostalog maslaca dok ga testo ne apsorbuje.

Testo oblikujemo u loptu i stavljamo ga u tepsiju. Pokrivamo ga folijom i ostavljamo na sat vremena da naraste.

Vadimo naraslo testo i lagano ga premesimo. Stavljamo ga na radnu površinu i razvijamo ga u pravougaonu debelu koru. Sečemo na dva dela i svaku premazujemo s 2 supene kašike marmelade od šipka.

Uvijamo u 2 milibort rolata i stavljamo ih u pravougaone kalupe za kolač, prethodno obložene papirom za pečenje. Pokrivamo ih folijom i ostavljamo ih da ponovo narastu još 30 inuta.

Mutimo žumance sa svežim mlekom i uljem i premazujemo milibrot sa marmeladom.

Pečemo naš milibrot rolat sa marmeladom od šipka u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 40 minuta ili dok ne bude gotov.

Po želji gotove rolate posipamo šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: