Način pripreme
Prosejemo brašno u tepsiju i od njega odvajamo 1 šolju. Zagrejemo sveže mleko i u njega sipamo kvasac, 1 supenu kašiku šećera i 1 supenu kašiku brašna prosejanog u tepsiju.
Mešamo dok se ne dobije kaša i pokrivamo folijom. Ostavljamo tako na 10 minuta.
U posudi mutimo jaja sa šećerom rukom.
Nakon toga u sredini brašna u tepsiji pravimo udubljenje i unutra sipamo so, vanilu, smesu sa kvascem, polovinu istopljenog maslaca i umućena jaja sa šećerom.
Mešamo drvenom kašikom i počinjemo da mesimo dok se ne dobije meko i blago lepljivo testo. Ukoliko bude potrebno dodajemo i po malo odvojenog brašna, ali testo treba da ostane blago lepljivo.
Nastavljamo sa mešenjem tako što mažemo ruke s malo ostalog maslaca dok ga testo ne apsorbuje.
Testo oblikujemo u loptu i stavljamo ga u tepsiju. Pokrivamo ga folijom i ostavljamo na sat vremena da naraste.
Vadimo naraslo testo i lagano ga premesimo. Stavljamo ga na radnu površinu i razvijamo ga u pravougaonu debelu koru. Sečemo na dva dela i svaku premazujemo s 2 supene kašike marmelade od šipka.
Uvijamo u 2 milibort rolata i stavljamo ih u pravougaone kalupe za kolač, prethodno obložene papirom za pečenje. Pokrivamo ih folijom i ostavljamo ih da ponovo narastu još 30 inuta.
Mutimo žumance sa svežim mlekom i uljem i premazujemo milibrot sa marmeladom.
Pečemo naš milibrot rolat sa marmeladom od šipka u zagrejanoj rerni na 180 stepeni otprilike 40 minuta ili dok ne bude gotov.
Po želji gotove rolate posipamo šećerom u prahu.